Dinmeyen Acılar ve Henüz Yerine Getirilmemiş Adalet! » Boşnak HaberBoşnak Haber

2 Mayıs 2024 - 06:54

Dinmeyen Acılar ve Henüz Yerine Getirilmemiş Adalet!

Dinmeyen  Acılar ve Henüz Yerine Getirilmemiş Adalet!
Son Güncelleme :

23 Kasım 2017 - 15:44

 Zeynep Işıl Hamziç  Boşnak Medya –  ANALİZ

Lahey Adalet Divanı Bosna’da ki diğer sivil halka yönelik katliamları’da “Soykırım” olarak kabul etmedikçe Adalet yerini bulmuş değildir asıl Boşnaklar için bundan sonra mücadele başlıyor!

LAHEY Uluslararası Adalet divanı Hollanda’nın merkezi Lahey kentinde kurulmuş Birleşmiş Milletlerin’in başlıca yargı organıdır.Genel Kurul ve Güvenlik Konseyi’nden seçilen 15 yargıçtan oluşur. Yargıçlar değişik ülkelerden seçilir, böylece dünyadaki değişik hukuk sistemlerinin temsil edilmesi amaçlanır.

Divanın yetki alanı, bir uluslararası uyuşmazlıkta taraf olan ülkelerin kendisine getirdikleri davalar ile BM Antlaşması’nda ya da yürürlükteki uluslararası antlaşmalarda özellikle öngörülmüş konuları içine alır. Uluslararası Adalet Divanı Statüsü, BM Antlaşması’nın (BM Şartı) ayrılmaz bir parçasıdır ve Adalet Divanı’nın çalışma esaslarını belirler.Divan Başkanı Ronny Abraham ‘dır.

Dün görülen Sırp cani Mladiç davasında ömür boyu hapis cezası veren Hollandanın Lahey şehrindeki Adalet Divanı , Srebrenica soykırımını tanımış ve Mladic’i soykırımdan suçlu bulmuştur.Ancak Bosna Savaşındaki bir çok soykırım hala tanınmamıştır ! 

Srebrenica Soykırımı bilindiği üzere Nato’nun koruması altında bulunan güvenli bölgede gerçekleşmiştir. Srebrenica şehrindeki Boşnakların güvenliğini sağlayan ve  Natoda görevli olan  Holandalı askerler Boşnakları Sırp soykırım suçlusu Mladic’e kendi elleriyle teslim ederek  Srebrenica soykırımının da  ortak olmuştur. 

Mladic için dün gerçekleştirilmiş olan  karar duruşmasında,

davanın  iddianamesinin ilk iki maddesinde soykırım ile suçlanıyordu.İddianamenin ikinci maddesin de Srebrenica’da 1995 yılında gerçekleştirilen soykırımı, ilk maddede ise Foça, Kljuc, Kotor-Varos, Prijedor, Sanski Most ve Vlasenica şehirlerinde de Boşnak ve Hırvatlara yönelik soykırım yapıldığı belirtilmekte.

Bosna Hersek’in  Kljuc şehri ve civarında yaşayan kurban yakınlarının beklentisi eski Sırp komutan Mladic’in en ağır cezayı alması ve Kljuc şehrinde de soykırım işlendiğinin mahkeme tarafından da kabul edilmesiydi.

Dün 22 kasım 2017 de Adalet Divanı , “Srebrenica Sırplara hediyemdir Srebrenica’yı Türklerin elinden nihayet alıyoruz diyerek soykırım gerçekleştiren Mladic hakkında  mühebbet hapis verdi ve soykırımdan suçlu buldu.

Ancak unutulmaması gereken Bosna’da sadece Srebrenica’da soykırım işlenmemiştir.

Bosna Savaşının ilk sivil halka yönelik katliam ve soykırımlarının başladığı yer Bijeljina dır.Savaş öncesinde %80 Boşnaklardan oluşan şehir Bosna Savaşından sonra günümüzde göç ve soykırımlarla Boşnak nüfusu %20-%25   dir.Bosna Hersek’in kuzeydoğusunda bulunan ve Sırbistan sınırına 20 km mesafede olan Bijeljina Şehri savaşın ilk girdiği ve savaşında en son çıktığı bir çok toplama kampı’nın bulunduğu ve katliamların yapıldığı yerdir.

Malesef  Bijeljina da yapılan soykırımdan hiç kimse suçlu bulunmamış ve yargılanmamıştır.
Bijeljina dan  sonraki şehirlerde de örneğin Priyedor’da  3000 den fazla insan katledilmiş ve bölge bölge bir çok yerde soykırım uygulanmıştır.Adelet Divanının bu soykırımlarıda tanınması ve suçlularının cezalarını alması gerekmektedir.
 
Bosna da gerçekleşen soykırımlardan sadece Srebrenica soykırımı tanınmış ve soykırıma uğramış 8372 kişi gösterilmiştir.
Büyük acılar çeken Boşnaklar tarafından diğer soykırımlar unutulmuş değildir;
 
16 Nisan 1993 :Ahmiç katliamı
25 Mayıs 1995: Kapija Katliamı
15 haziran 1992: Vişegrad Katliamı.15 haziran da Sırpların 14.500 Boşnak’ın yaşadığı Vişegrad’ı basıp erkekleri Drina Köprüsüne götürüp orada öldürmesi ve 72 kadını bir evde toplayıp tecavüz ettikten sonra evi yakması olayıdır.
10.07.1992 Bilıyani Katliamı: KLYUÇ Şehri, Bilyani Köyünde
23 Temmuz 1992 Keraterm Kampı katliamı
31.07.1993 CRNİ VIRH Katliamı
21 Ağustos 1992: Koricanske kayalıkları katliamı. Koricanske kayalıklarına götürülerek kurşuna dizilen 200 Boşnak ve Hırvat sivilin öldürüldüğü katliam.
22 EKİM 1992, SJEVERİN Köyü (PRİBOJ) Katliamı.
27 Şubat 1993: Stripci katliamı Visegrad yakınlarındaki Strpci’de yapılan katliamdır.Katliamda yanan cesetlerinin kalıntıları hala bulunamadı.
 
“LAHEY Adalet Divanı Bosna da ki diğer soykırımları ve suçları da tanımalı ve görevini yapmalıdır.”
 
Bosna’da hala yakınlarının  cesetlerine ulaşamamış bir çok aile adalet arayışını sürdürmektedir.
 
Mladiç davası ile ilgili gazete manşetleri ve yorumlar da  “Geç gelen adalet acılarımızı biraz olsun hafifletti ve adalet yerini buldu” şeklinde olunca  Rahmetli Alija’nın Bosnayı bizlere emanet etmiş olduğu hem bir Türk hemde bir Boşnak olarak da sizlere malesef  Adaletin sağlanmamış olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Bilge Kralımızın bize vasiyeti;

“Savaşta büyük zulme uğradınız. Zalimleri affedip affetmemekte serbestsiniz. Ne yaparsanız yapın, ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır.”

‘Biz kin gütmeyeceğiz ama asla yapılanları unutmayacağız ve her şey bittiğinde hatırlatacağımız şey düşmanlarımızın sözleri değil dostlarımızın sessizliği olacaktır. Biz ölüyoruz ama onlarda kazanmıyorlar…’

“Ben Avrupa’ya giderken kafam önümde eğik gitmiyorum. Çünkü çocuk, kadın ve ihtiyar öldürmedik. Çünkü hiçbir kutsal yere saldırmadık. Oysa onlar bunların tamamını yaptılar. Hem de Batı’nın gözü önünde; Batı medeniyeti adına.”

”İslam korkakların değil, cesur ve atılgan Müslümanların omuzlarında yükselecektir!”

YORUM YAP