Büyük Boşnak Haini: FİKRET ABDİÇ » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 03:54

Büyük Boşnak Haini: FİKRET ABDİÇ

Büyük Boşnak Haini: FİKRET ABDİÇ
Son Güncelleme :

23 Ekim 2022 - 17:25

BÜYÜK BOŞNAK HAİNİ: FİKRET ABDİÇ

Bir 3 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir
Fotoğraf; ortada Balkanların Kasabı Slobodan Miloşeviç (Sırbistan-Karadağ Devleti), sağda Bosna Kasabı Radovan Karadziç (Bosnalı Sırplar) ve solda büyük hain Fikret Abdiç (27.000 kişilik ordu). General Atif Dudakoviç komutasındaki Boşnak 5. Kolordusu bu üç düşman güçlerini yendi. 4 Kasım 1993 yılında Belgrat’ta yapılan Miloşeviç, Karadziç ve Abdiç arasındaki üçlü zirvede, büyük hain Fikret Abdiç’in kurmuş olduğu sözde Batı Bosna Özerk Bölgesi’nin 27 bin kişilik taraftarı, o tarihten itibaren General Franko Simatoviç Frenk’in komutasındaki Sırpların Kırmızı Bereliler Kolordusu’nun emrine geçmesi kararlaştırılmıştı.
   Bunun karşılığında hain Fikret Abdiç’in sözde halk savunma gücü (APZB Ordusu) tepeden tırnağa kadar Sırbistan tarafından silahlar ile donatılacaktı. Bu toplantıda Bosna Hersek Cumhutiyet Ordusu’nun (Armija R BİH) Batı Bosna savunması ve kurtululuş için savaşan 5. Kolordusuna karşı onu tamamen yok etmek için “Pauk (örümcek)” harekatının birlikte başlatılalması kararı da alınmıştı.
Ardından Kırmızı Bereliler Kolordusu’nun Sırp askerleri, kıyafet değiştirerek sözde hain Fikret Abdiç’in “Batı Bosna Bölgesel Savunma” güçlerinin polis gücü olarak, hain Fikret Abdiç’in konuşlandığı Velika Kladuşa şehri sokaklarında görünmeye başladılar. Hemen ardından Bosna Hersek Cumhuriyet Ordusu’nun 5. Kolordusu’nu yok etmeyi amaçlayan Örümcek Operasyonu başlatılmıştı.
1994 yılının 16-21 Ağustos günleri arasında General Atif Dudakoviç komutasındaki 5. Kolordu, Sırbistan ve Bosnalı Sırpların desteğindeki hain Fikret Abdiç güçlerini (NO APZB) kırıp geçtikten sonra Sırp ordusu destekli hain Fikret Abdiç güçleri işgalinde bulunan Cazin ve Velika Kladuşa Boşnak şehirlerini kurtardı. Esir edilen hain Fikret Abdiç askerlerinin büyük bir bölümü affedilerek silahları ile birlikte Boşnak Ordusu saflarına geçmişti.Sonraki günlerde General Atif Dudakoviç “Oluja (fırtına)” harekatı ile Hırvatistan’a saldıran Sırp Ordusunu yenmiş ve bir anlamda Hırvatistan’ın kısmen işgalini önlemişti.
Daha sonra General Atif Dudakoviç, Rahmetli General Mehmed Alagiç komutasındaki 7. Kolordusu ile birlikte başlattıkları “Sana 95” harekatı ile aralarındaki Sırp Ordusunun en güçlü Karijišinki kolordusunu tamamen yok ederek onların sözde Başkenti Banya Luka önlerine gelip diğer taraftan gelen General Mehmed Alagiç komutasındaki 7. kolordusu ile birleşmişti.
 Boşnak 5. ve 7. kolorduları, Batılı Devletlerin ve Nato bombardımanı tehdidi ile ancak durdurabilmişlerdi.

 

Na sastanku Slobodana Miloševića i Fikreta Abdića 4. novembra 1993. godine u Beogradu dogovoreno je da snage Autonomne pokrajine Zapadna Bosna dođu pod kontrolu Crvenih beretki i njihovog komandanta Franka Simatovića Frenkija. Tom prilikom snagama Narodne odbrane (vojske APZB) obećana je materijalna i vojnička pomoć. Uskoro je dogovorena i operacija “Pauk” čiji je cilj bio slom 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Uskoro su se na ulicama Velike Kladuše pojavili pripadnici Crvenih beretki, koji su narodu predstavljeni kao “vojna policija Teritorijalne odbrane Zapadne Bosne”. Operaciji “Pauk” prethodila je žestoka ofanziva 5. korpusa ARBiH na prostor Abdićeve paradržave. U periodu od 16. do 21. avgusta 1994. godine 5. korpus je potpuno slomio jedinice NO APZB i ovladao prostorima općine Cazin, koji su bili pod kontrolom Abdićeve vojske, i Velike Kladuše koja je bila centar Abdićeve paradržave.

Nusret SANCAKLI’dan alıntı

YORUM YAP