Bulgar prensesi Doroteja'nın Bosna Krallığı'nın doğuşundaki rolü » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Mart 2024 - 09:49

Bulgar prensesi Doroteja’nın Bosna Krallığı’nın doğuşundaki rolü

Bulgar prensesi Doroteja’nın Bosna Krallığı’nın doğuşundaki rolü
Son Güncelleme :

26 Eylül 2022 - 22:03

Eski Bosna Krallığı bölgesinde yaşayan insanlardan size Bulgaristanlı Doroteja’nın hikayesini anlatacak çok az insan bulunur. Neredeyse her Bosnalı, son Bosna kraliçesinin kim olduğu sorulduğunda, hiç düşünmeden Katarina Kosaca cevabını verir, ancak, ilk Bosna kraliçesinin kim olduğu sorulduğunda, cevabı çok az kişi bilecektir.

Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır sözünü bir hakikat olarak kabul edersek, ilk Bosna kralının eşi olan Bulgaristanlı Doroteja’nın Güney Slav bölgelerinin en güçlü kadını ve en önemli tarihi figürlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Doroteja ve kocası I. Tvrtko Kotromanic’in saltanatı sırasında, Bosna Krallığı sadece kurulmakla kalmadı, aynı zamanda bölgesel, ekonomik, kültürel ve manevi gelişimini de yaşadı. Yukarıdakilerin tümü, Bosna’yı en güçlü Güney Slav ülkelerinden biri ve Tvrtko’yu Ortaçağ Bosna tarihinin en büyük hükümdarı kıldı.

Tvrtko, Bulgaristanlı Doroteja ile evlenmeseydi, her şey böyle mi gelişirdi? Red Africa’nın seyahat koordinatörü Anita Barjaktaravic bu sorunun cevabını ilk Bosna kraliçesinin kökenlerinde aradı. Doroteja, Bulgar İmparatoru İvan Alexander Stracimir Sisman ve eşi Eflaklı Anna Slava’nın kızı olan bir Bulgar prensesti. Ancak, ailesinin sarayında yaşamıyordu, çünkü babası, onu kız kardeşi ile birlikte Macar kralı Büyük Ludovik’in sarayında rehine olarak tutulmak üzere terk etmek zorunda kaldı. Ludovik, Bulgaristan’ın başkenti Vidin’i fethettikten sonra, ikisi büyük hükümdarın rehineleriydi.

Elizabeta Kotromanic, yani Bosnalı Elizabeta, Büyük Ludovik’in karısıydı, aynı zamanda kocası Ludovik ile sorunlu bir geçmişe sahip olan I. Tvrtko Kotromanic’in en yakın kuzeniydi. Bosna’daki siyasi çalkantı nedeniyle I. Tvrtko Kotromanic yeniden Macar yönetimini kabul etti ve böylece Macar kralının güvenini ve yardımını kazandı.

Bosna Krallığı’nın kurulması ve gelişmesi için çok önemli olan işte bu güven ve yardımdır. Büyük Ludovik ve eşi Bosnalı Elizabeta, gözdeleri olan ve öz kızları olarak gördükleri Bulgaristanlı Doroteja’yı, 15 yaşında olmasına rağmen saltanatı devralmaya layık olduğunu kanıtlayan I. Tvrtko Kotromanic ile evlendirmeye karar verdi. Onların bu şekilde birleşmesi Bosna-Macaristan siyasi ve akrabalık bağlarını daha da güçlendirdi. Dubrovnik kayıtlarına göre, büyük ve ciddi bir düğün gerçekleşti ve bundan sadece üç yıl sonra Ban Tvrtko, Kral Tvrtko oldu ve Bulgaristanlı Doroteja ilk Bosna kraliçesi oldu. Bunun ardından gelen her şeyin tarih olduğunu söylüyorlar.

 

Bugün gezebileceğimiz ve bu dönemin ruhunu hissedebileceğimiz yerlerin listesi uzun. Bunların arasında Kraljeva Sutjeska yakınlarındaki Bobovac, I. Tvrtko ve Doroteja’nın hüküm sürdüğü yer. Bu yer büyük ölçüde korunmuştur ve bugün hala Doroteja’nın olduğu yerdir, I. Tvrtko, Visoko yakınlarındaki Aziz Nikola Kilisesi’ne gömüldü.

Bütün bu yerler Bosna Kraliyet tarihini koruyor ve gelen misafirlerin bu ilginç tarihi dönemi daha yakından tanımalarını sağlıyor.

Balkan News

YORUM YAP