Bosna'nın Güzel Şehri Olovo'yu Tanıyalım » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 13:43

Bosna’nın Güzel Şehri Olovo’yu Tanıyalım

Bosna’nın Güzel Şehri Olovo’yu Tanıyalım
Son Güncelleme :

20 Aralık 2015 - 17:30

OLOVO

 Olovo, Sarabosna’nun 50 kilometre kuzeydoğusunda bulunan şehir ve belediyedir.Olovo’dan tarihi kaynaklarda ilk defa 1382 yılında Latice kurşun anlamına gelen Plumbum adıyla söz edilmektedir. Olovo Boşnak dilinde Kurşun manasına gelir ki; bu ad içinde barındırdığı zengin kurşun rezervlerinden gelmektedir.

Olovo Sarabosna-Tuzla karayolu(M18) üzerinde bulunmaktadır.  Zenica-Doboj Kantonu’na bağlı olmasına rağmen, Saraybosna Kantonu’na bağlanması konusunda çalışmalar vardır. Ortaçağ’dan beri kurşun rezervleri ile meşhur olan şehir, bir madenci şehri olarak bilnir.

Özellikler

 Bugün Olovo sık ormanları, temiz havası ve üç dağdan(Stupcanica,Krivaja,Biostica) gelen nehirleri ile meşhurdur. Olovo yillık boğa güreşlerine ve festivallere ev sahipliği yapar. Çevredeki gençlerin de uğrak mekanıdır.

Olovo’nu en önemli özelliği de Roma Dönemi’nden beri kullanılan kaplıcalarıdır. Olovo ayrıca Zenica ve Zavidovici gibi şehirlere giderken uğranılacak bir mola mekanıdır.

Olovo’ya Bağlı  Köyler

 panorama-olova-bihOlovo’ya bağlı küçük köylerin sayısı epey fazladır: Boganovici, Cunista, Solun, Hadre, Bukovdo, Milanovici, Kamensko, Jelaske, Careva Cuprija, Lisci, Gurdici, Dugandzici, Cude, Petrovici, Klis, Kolakovici, Berisalici, Brda, Luke, Lavsici, Ponijerka, Grabovica, Drezelj, Paklenik, Majna, Radacici, Ajvatovici, Miljevici, Rudine, Ligatici ve Bakici

Kaynak: eng.wikipedia.com

Tercüme: Murat Kucevic

YORUM YAP