Boşnakların Türkiye'ye Göçü Sevdalinkalara İlham Oldu » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 13:43

Boşnakların Türkiye’ye Göçü Sevdalinkalara İlham Oldu

Boşnakların Türkiye’ye Göçü Sevdalinkalara İlham Oldu
Son Güncelleme :

24 Mart 2015 - 0:51

Boşnakların Türkiye’ye göçü sevdalinkalara ilham oldu

Bosna Hersek’in geleneksel halk şarkıları sevdalinkalar, aşk, özlem, hasretin yanı sıra Boşnak halkının savaş dönemlerinde kendi vatanlarından Türkiye’ye göçünü de ele alıyor.

 sevdalinka-jpg20150323123221

 

 

 

 

BANYA LUKA – Vesna Beşiç

Asırlardır düğünlerde, eğlencelerde, aile buluşmalarında söylenen sevdalinkalar arasında en bilinenlerinden biri de “Yol Gidiyor Latif Ağa”. Osmanlı’nın bölgeden çekilip, yönetimi Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun devraldığı dönemde Banya Luka’da yaşayan Latif Ağa’nın yakın arkadaşı Süleyman ile Bosna’dan Türkiye’ye uzanan yolculuğunu konu alan sevdalinka, Latif Ağa’nın ailesi için “milli marş” değerinde.

Sevdalinkada adı geçen Latif Ağa, Banya Luka’nın Çelinats mahallesinden. Ticaretle uğraşan zengin Tetariç ailesinin mensubu olan Latif Ağa, 1884 yılında dünyaya geldi. Gerek yardımseverliği, gerekse dürüstlüğünden dolayı Banya Lukalıların saygı duyduğu esnaflardan biriydi.

Hayata gözlerini 1957 yılında kapatan Latif Ağa’nın torunu İrfan Tetariç, Tetariç ailesinin 200 yılı aşkın bir süredir Banya Luka’da yaşadığını anlattı.

İrfan Tetariç dedesi Latif Ağa’nın ticaret akademisini bitirdikten hemen sonra işe koyulduğunu, önce bir kereste fabrikası işlettiğini, ardından bu fabrikayı satıp fırın, kahvehane, kasap ve berberden oluşan Tetariç Han’ı açtığını aktardı.

Osmanlı’nın ardından Bosna’nın idaresini Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun devralması ile birlikte Bosnalılar askerlik vazifelerini yerine getirmek üzere Graz’a gidiyordu.

Askerlik vazifesini tamamlayan ve yeninden ülkesine döndüğünde mevcut idareden memnun olmayan Boşnak nüfusu, çareyi Türkiye’ye göçte buldu.

İrfan Tetariç, dedesinin Türkiye’ye göçünden önce Banya Luka’daki Vrbas Nehri kıyısında, şenlik düzenlendiğini ve bu şenlikte meşhur “Yol Gidiyor Latif Ağa” sevdalinkasının yazıldığını belirtti.

Latif Ağa’nın Türkiye’ye göç ettikten bir süre sonra yeniden Banya Luka’ya döndüğünü ifade ede İrfan Tetariç, “Latif Ağa’nın dönüşü Boşnaklar üzerinde çok etkili oldu. Durumu ondan dinleyenler, göç etmekten vazgeçtiler. O tarihten sonra sadece birkaç ailenin Türkiye’ye göç ettiği biliniyor” diye konuştu.

Bosna Hersek’in en ünlü halk sanatçılarının seslendirdiği “Yol Gidiyor Latif Ağa” isimli sevdalinkanın sözleri şöyle:

”Yol gidiyor Latif Ağa, Arkadaşı Süleyman ile.

Arkadaşım Süleyman, Banya Luka için üzgün müsün?

Banya Luka şenlikleri, Vrbas kıyısındaki flörtler,

Cumişiç Tepeleri ve Fata Maglayiç için…”

 

KAYNAK: http://www.aa.com.tr/tr/haberler/482432–bosnaklarin-turkiyeye-gocu-sevdalinkalara-ilham-oldu

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN