Boşnakların Gorazde Direnişi ve Zaferi » Boşnak HaberBoşnak Haber

5 Mayıs 2024 - 01:19

Boşnakların Gorazde Direnişi ve Zaferi

Boşnakların Gorazde Direnişi ve Zaferi
Son Güncelleme :

04 Mayıs 2017 - 21:14

TAM 26 YIL ÖNCE, 04.05.1992. SAAT 7’de KAHRAMAN ŞEHİR GORAZDE DE SAVAŞ BAŞLADI

Bahadır KAPTAN

Gorazde’yi kuşatan Sırplar, top, tank ateşi ve keskin nişancılarla katliam başlattılar. Kent halkı gizlice ordu kurup direnişe geçti. Ama ne silahları vardı ne de mühimmatları. Silahlarını kendileri icat ettiler, dağları yaya aşıp mühimmat getirdiler

Gorazde, savaşta gösterilen direniş nedeniyle bizim Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa gibi “Kahraman, gazi, şanlı” sıfatlarını hakedecek bir kent.

Etrafı dağlarla çevrili bir vadinin ortasında kurulan Gorazde’yi kuşatan Sırplar, top, tank ateşi ve keskin nişancılarla katliam başlattılar. İnsanlar sokağa çıkamaz haldeydi.
Öyle ki nehri birleştiren köprülerin altına bir mühendislik harikası olan asma köprüler inşa edilmişti.

Kent halkı gizlice ordu kurup direnişe geçti. Ama ne silah vardı, ne mühimmat. Silahlarını kendileri icat ettiler, dağları yaya aşıp mühimmat getirdiler.
O sıralarda dünya televizyonları Gorazde düştü, düşecek türünde haberler veriyordu.
İşte o sırada doğdu Gorazde kahramanları. Onlardan biri de “Pelam” lakabıyla tanınan Abdülselam Sierciç... Kendi yaptığı roketatar ile kente daracık bir geçitten girmeye çalışan Sırp tanklarından en öndekini vuruyor ve arkasındakiler kente giremiyor.

Bu arada geçit çevresindeki Boşnaklar da Sırpları esir alıyor. Böylece Gorazde düşmekten kurtuluyor. Ardından tüm Sırp tank ve tüfekleri ele geçiriliyor. Şimdi o tank ve tüfekler, şehrin bir tepesinde sergileniyor. Şimdi ise Gorazde “Kahraman” ünvanın almış o gururla yaşıyor…

YORUM YAP