Boşnakların Acı Kaybı.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 23:19

Boşnakların Acı Kaybı..

Boşnakların Acı Kaybı..
Son Güncelleme :

25 Nisan 2023 - 21:59

BOŞNAK ULUSUNUN ACI KAYBI …
 
BOŞNAKÇA’NIN ÖZGÜN BİR DİL VE BOŞNAKLARIN ANA DİLİ OLDUĞUNU 1991 YILINDA YAZDIĞI KİTABI İLE DÜNYA’YA KABUL ETTİREN PROF. DR. SENAHİD HALİLOVİÇ VEFAT ETTİ.
 
Akademisyen Senahid Haliloviç, Belgrad Üniversitesi Filoloji (Dil Bilimi) Fakültesi’nden mezun oldu, yüksek lisans ve doktora yaptı. Daha 1991’de, Boşnak dilinin ve deyimlerinin, Hırvatça ve Sırpça ile kıyaslanarak tartışıldığı bir dönemde Boşnakça’nın komşu dillerden farklı özgün bir dil olduğunu ispatlayan “Bosanski Jezik” kitabını yayınladı.
 
Boşnak dilinin kabul edilmesi yolundaki engelleri yıkan bu kitaptan ve savaşın başlamasından sonra Haliloviç, en önemli eseri olan Boşnak Dilinin Yazımı’nı yazmaya başladı. 1996 yılında yayınlanan “Pravopis” ‘in, savaş zamanı Saraybosna’da zor koşullarda ve yeterli bir ekibin desteği olmadan yapılmış olmasına rağmen, Boşnakça dilinin standardizasyonunun temeli oldu.
Sonraki yıllarda Haliloviç, önce Boşnak Dilinin Dilbilgisi ve ardından Boşnak Dili Sözlüğü’nün ortak yazarı olarak Boşnakça dilinin standardizasyonuna çok önemli katkılarda bulunmaya devam etti.
Son olarak Haliloviç, 2017 yılında Boşnakça dilinin standartlaşmasına yaptığı katkıyı, yine ücretsiz bir mobil uygulama olarak yayınlanan ve 30.000’den fazla kişi tarafından indirilen Boşnak Dilinin Yazımı’nın ikinci baskısı ile tamamladı.
Kariyerine Saraybosna’daki Dil Enstitüsünde başladı, ardından 30 yılını Saraybosna’daki Felsefe Fakültesinde geçirdi ve Boşnakça çalışmaları alanında profesyonel ve bilimsel personelin eğitimine belirleyici bir katkı yaptı: Boşnak dili öğretmenleri ve profesörleri ve Boşnak dilbilimcilerini yetiştirdi.
Akademisyen Senahid Haliloviç 100.000’den fazla basılmış 18 kitap ve 100’den fazla bilimsel ve profesyonel makale yayınladı. 2019 yılında BH Bilimler ve Sanatlar Akademisi’ne üye olmuştur.
 
RUHU ŞAD OLSUN …
Kaynak: STAV

YORUM YAP