Boşnak Soykırımının En Büyük Katliamlarından : Tomaşitsa Katliamı » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 06:29

Boşnak Soykırımının En Büyük Katliamlarından : Tomaşitsa Katliamı

Boşnak Soykırımının En Büyük Katliamlarından : Tomaşitsa Katliamı
Son Güncelleme :

14 Ekim 2022 - 20:24

Kadın, çocuk kim varsa öldürüyorlardı

Tomaşitsa’da neler yaşandı süreci anlatır mısınız?

– Tomaşitsa’da, Sırp ordusu ve Sırp polis güçleri, eski bir demir cevheri pigment olan çöplüğünde, canlı olarak ya da zaten öldürülmüş Boşnak cesetleri getiriyorlardı. Daha sonra öldürülenlerin cesetlerini, bir daha bulunmamaları için maden makineleri yardımıyla gömüp sakladılar. Kadınları, çocukları, gençleri, yaşlıları, cinsiyetleri ne olursa olsun orada fark etmeden öldürülüyorlardı.

Tomaşitsa katliami dünyaya yeteri kadar duyurulabildi mi?

– İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bulunan en büyük birincil mezar olduğu için dünya kamuoyunun yeterince aşina olduğunu düşünmüyorum.

Katliam sanıkları yargılandı mı?

– Bu, birkaç ay süren ve çok sayıda Sırp askeri ve polis memurunun yer aldığı sistematik bir cinayet olduğundan, bunlardan sadece birkaçı yargılandı. Cinayetleri emredenler ne yazık ki şu ana kadar yargılanmadı.

Tomaşitsa katliamının unutulmaması için neler yapılabilir?

– İnsanlara sürekli Tomaşitsa’nın dehşeti hakkında daha çok şey söylenmeli ve yazılmalıdır. Bilgileri daha geniş şekilde aktarmalı ve bu konuda daha fazla araştırma yapılmalıdır. Bu mezarın bulunduğu yere bir hatırlatan anıt inşa edilmelidir. Özellikle Türk kardeşlerimiz “Bosna Hersek Savaşının Kalıntıları Tomaşitsa – Toplu Mezarı” kitabını okumaları gerekmektedir.

 

Savaş kurbanlarının cesetleri nasıl tespit edildi toplu mezarlara kaç kişi gömülmüş?

– Kurbanların kimlikleri DNA yöntemiyle belirlendi. Tomaşitsa’da suçlular yüzlerce kurbanı getirip sakladılar.

Soykırımı dünyaya duyurmak adına neler yapılabilir?

– Bunu kitaplar, dersler, filmler ve hayatta kalanların tanıklıkları aracılığıyla kendimize sürekli hatırlatmamız gerekiyor. Dünyanın dört bir yanında kitaplar ve konferanslar aracılığıyla sürekli olarak Tomaşitsa gibi bir daha asla ve hiçbir yerde olmaması gerektiğinden bahsediyorum.

Savaş kurbanlarının yakınlarının psikolojisi nasıl?

– Kurbanların aileleri sürekli olarak silinmez bir acı taşıyor. Altı oğlu ve kocası suçlular tarafından öldürülen anne Have Tatarević’in acısı ve tüm annelerin, babaların ve çocukların acısı hayatlarında derin izler bıraktı.

Tomaşitsa Srebrenitsa kadar neden gündeme gelmedi?

– Srebrenitsa, savaşın sonunda yapılan soykırımdır, Prijedor’a bağlı Tomaşitsa savaşın başında yapıldı. Srebrenitsa, katliamından hemen sonra ve doğrudan halka aktarılan bir soykırımdır ama Tomaşitsa, tüm dünya Srebrenitsa’yı öğrendikten sonra keşfedilmiştir.

Mezar yerlerini nasil tespit edildi? Sırplar itiraf etti mi?

– Gördükleri yüzünden uyuyamayan ve vicdan azabı çeken bir Sırp askeri, Tomaşitsa’nın sırrını ortaya çıkarmaya ve bize aylarca ölüleri getirdikleri ve kurbanları öldürdükleri yeri göstermeye karar verdi.

Kaynak: https://www.yeniakit.com.tr/haber/tomasitsa-soykirimi-unutturulmamali-1554908.html

YORUM YAP