Boşnak Kültürünü ABD'de Yaşatmaya Çalışıyor.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Nisan 2024 - 07:35

Boşnak Kültürünü ABD’de Yaşatmaya Çalışıyor..

Boşnak Kültürünü ABD’de Yaşatmaya Çalışıyor..
Son Güncelleme :

18 Mayıs 2023 - 20:25

Boşnaklar, güzel insanlar …
 
Adı: Anela Demir. Annesi Doğu Bosna’nın Gorazde, babası ise Vişegrad şehrinden. Kendisi Saraybosna’da doğmuş. 2001 yılında 2 yaşında iken ailesi ile Amerika’ya göç etmiş.
 
Anela, Amerika, Boston’da yaşamasına rağmen kökenini, kültürünü, gelenek ve göreneklerini binlerce kilometre ötedeki bir kıtada tanıtıyor ve yaşatıyor. Anavatana ve Boşnak folkloruna olan sevgisinden ötürü, Bosna Zambaklı Boşnak Bayrağı ve Bosna Hersek için bir çocuk folkloru bölümü başlattı. Boston’daki Boşnakları bir araya getiren dernek olan New England Friends of Bosna Hersek’in (NEFB&H) çalışmalarına aktif olarak katılıyor.
Boşnaklar, anavatanlarından göçürülmüş bir millet olarak Türkiye, Amerika, Kanada, Avrupa ve Avustralya dahil dünyanın birçok ülkesinde yaşıyorlar.
Katliam ve soykırımdan kaçan Boşnaklar, sadece Türkiye’ye göçmen olarak gelmemiş, kaybedilmiş Rumeli topraklarından elde kalmış Anadolu Trakya topraklarına gelmiş ve Türkiye’yi de vatan olarak gören, “Ne mutlu Türk’üm” diyerek yüzyıllardır olduğu gibi kendilerini Türk Milleti’nin birer fertleri olarak görürler.
Unutulmamalıdır ki 1463 yılından beri Boşnaklar, hem Osmanlı Türk Devleti hem de Türkiye Cumhuriyeti için Viyana’dan Kars’a, Kırım’dan Yemen’e kadar Türk topraklarının her yeri için diğer Rumeliler gibi hayatlarını feda ederek şehit düşmüşlerdir.
1900’lü yıllardan beri diğer ülkelere giden Boşnaklar ise göçmenler olarak o ülkelerde ülke vatandaşları olmuş ama, hiçbir Boşnak örneğin “Ne mutlu Alman’ım veya Fransız’ım veya İngiliz’im” dememiş ve o ülkeleri vatanları olarak değil ama sadık vatandaşlar bağı ile bağlı oldukları devletleri olarak görmüşlerdir.
Boşnaklar her gittikleri ülkede kurdukları dernekler üzerinden Boşnak Kültür ve Tarihi’ni yaşatmak ve yeni nesillerine tanıtmak, aktarmak için çalışmalar yapmaktadır. Maalesef bu gibi çalışmalar Türkiye’de en az ve oldukça zayıf bir şekilde yapılıyor. Bunun en belirgin örneği, Türkiye hariç hiçbir ülkedeki Boşnaklar, akıl ve bilim dışı, tarihi gerçeklere aykırı olan “Biz Müslüman olmuş Sırplarız” veya “Biz Karadağlıyız” demezler. Onun yerine “Atalarımız Hristiyan Aryan ve Bogumil Boşnyanin idiler. Daha sonra Müslüman oldular ve Boşnak olarak anılmaya başladılar.” Veya “Biz Karadağ’dan gelmiş Boşnaklarız, Sancak’tan gelmiş Sancaklı Boşnaklarız” diyorlar.
TÜRKİYE’DEKİ BOŞNAKLAR, SOYKIRIMA UĞRAMIŞ BİR SOYDAN GELDİKLERİNİ UNUTMAMALI VE ATALARININ VATANLARINDA VAR OLMA SAVAŞI VEREN, GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDIKLARI ÜLKELERDE KENDİ KÜLTÜRLERİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞAN SOYDAŞLARINA DESTEK VERMELİ VE ABUK SABUK SÖYLEMLER İLE SOYLARINI İNKAR EDEN BOŞNAK KÖKENLİLERİ, DİĞER ÜLKELERDE YAŞAYAN BOŞNAKLARI ÖRNEK GÖSTEREREK UYARMAK, GERÇEKLERİ ONLARA ANLATMAK ZORUNDALAR !
 
NUSRET SANCAKLI

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN