Boşnak Kahramanlarımızdan Vasfi Beg Bişçeviç » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Mayıs 2024 - 06:36

Boşnak Kahramanlarımızdan Vasfi Beg Bişçeviç

Boşnak Kahramanlarımızdan Vasfi Beg Bişçeviç
Son Güncelleme :

10 Ekim 2021 - 17:19

Boşnak Milleti ve anadili olan Boşnakça ile Boşnak Kültürü ve Tarihi’ni korumak için mücadele vermiş bir büyük insan:
Bihaçlı VASFİ BEG BİŞÇEVİÇ (1864-1918)
      Boşnak Soykırım mimarı, savaş ve insan suçlusu, günümüzdeki en büyük Boşnak ve insanlık düşmanı olan ırkçı-faşist Sırp-Karadağlı çetnikkerin llideri Voyislav Şeşely’in pasaportunda Milliyet/Nationality bölümünde “Srpsko/Sırp” yazıyor.
BOŞNAKLAR, KİMLİKLERİNE “SIRP/SRPSKO” YAZDIRMAMAK, KENDİ ÖZ BOŞNAK KİMLİKLERİNİ KORUMAK İÇİN 1878’DEN BERİ CANLARI VE TOPRAKLARI PAHASINA MÜCADELE VERİYOR!
Boşnakların inanç kültürel hakları ve kimliklerini koruma vakfından Bihaçlı Vasif Beg Bişçeviç’in 7.07.1911 tarihinde “Hırvat Günlüğü” gazetesinde yayınlanan makalesinde şöyle haykırıyordu:
“Ne Sırp’ım ne de Hırvat … Bosna (Bosna Hersek ve Sancak) Boşnaklarındır, Millet olarak Boşnak milletiyiz ve dilimiz de Boşnakça’dır.”
 
  Bihaçlı Vasif beg Bişçeviç, 1864’te doğdu ve 1918’de öldü. Bosna Hersek’teki Avusturya-Macaristan yönetimi sırasında Boşnak kimliği ve inanç hakları için savaşan Vakuf Mearif’ın bir üyesiydi.
    Bosna’nın Komşuları Hırvatistan ve Sırbistan’ın Bosna Hersek’teki Boşnak Katolikleri ve Ortodokslar ile Vlahları, Dalmaçyalıları ce diğer Hristiyan halkları kendi kimliklerinde millileştirilmek için yaptıkları çalışmalara karşı çıkan Bişçeviç, Boşnakları önce Müslüman kimliği içine sokup (Onlara Boşnak kimliklerini unutturup), ardından onlara Müslüman Hırvatlar ve Müslüman Sırplar olduklarına inandırıp son olarak ta Boşnakları Sırplaştırdıktan ve Hırvatlaştırdıktan sonra asıl hedefleri Bosna Hersek ve Sancak topraklarını aralarında bölüştürüp Sırbistan, Karadağ ve Hırvatistan’a katma projesine karşı hayatı pahasına mücadele vermiş bir Boşnak Büyüğüdür.
BOŞNAKLAR, DÜNYA’DA MİLLET İSİMİLERİ (BOŞNAK) VE DİLLERİ (BOŞNAKÇA) YASAKLANAN VE BU YASAK ALTINDA 20. YÜZYIL BOYUNCA YAŞAMIŞ TEK MİLLETTİR.
BUNUN NEDENİ SAHİP OLDUKLARI BEREKETLİ VE ZENGİN TOPRAKLARDIR.
1878 YILINDAKİ BOSNA HARİTASINA BAKILINCA BUNUN NEDENİ ÇOK İYİ ANLAŞILIR. YERALTI VE YERÜSTÜ ZENGİNLİKLERLE DOLU BOSNA TOPRAKLARINA (BOSNA HERSEK VE SANCAK) SAHİP OLBİLMELERİ İÇİN SIRPLAR, HIRVATLAR VE KARADAĞLILAR, BATI BALKANLARDA KENDİLERİNE DÖNÜŞTÜRDÜKLERİ DİĞER HALKLAR GİBİ BOŞNAKLARI DA SIRP, HIRVAT VE KARADAĞLI YAPMAK İÇİN BOŞNAKLARIN KİMLİĞİNİ, DİNLERİNİ VE DİLLERİNİ YOK ETMEK İÇİN SOYKIRIM DAHİL HER TÜRLÜ İNSANLIK SUÇLARINI İŞLEDİLER !
BUGÜN DAHİ SIRBİSTAN VE HIRVATİSTAN, 1992-1995 YILLARI ARASINDA GERÇEKLEŞTİREMEDİKLERİ, DAHA ÖNCE 1913’TE SIRBİSTAN VE KARADAĞ’IN İŞGAL ETTİKLERİ ARALARINDA SANCAK’I BÖLÜŞTÜKLERİ GİBİ BOSNA HERSEK’İ KENDİ ARALARINDA BÖLÜŞMEK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR !!!
 
Nusret SANCAKLI 

YORUM YAP