Boşnak Kahramanı ve Bir Aydın Kişi; Nezim Haliloviç Muderris » Boşnak HaberBoşnak Haber

15 Nisan 2024 - 16:27

Boşnak Kahramanı ve Bir Aydın Kişi; Nezim Haliloviç Muderris

Boşnak  Kahramanı ve Bir Aydın Kişi; Nezim Haliloviç Muderris
Son Güncelleme :

19 Şubat 2023 - 19:42

BOŞNAK KAHRAMANI VE BİR AYDIN KİŞİ; NEZİM HALİLOVİÇ MUDERRİS
 
 
25 yaşındaki 19 haftalık hamile kızını kaybedince, Allah’ın isteği olduğuna inandığı için ölümüne değil de ayrılığına üzüldüğünü söyleyen gerçek bir din adamı.
HALİLOVİÇ, “BOSNA HERSEK’İ AVRUPA’NIN GAZZE’Sİ Mİ YAPMAK İSTİYORLAR ?” DİYE SORMUŞ VE BOSNA HERSEK İLE SANCAK ARASINDAKİ TOPRAKLADAN BOŞNAKLARIN TAMAMEN YOK EDİLMESİ PLANLARINI DİLE GETİRMİŞTİ.
Nezim Müderris Halilović, 15 Mart 1965’te Rogatica Belediyesi Stop’ta doğdu. Müderris, Bosnalı bir imam, hatib, savaş komutanı, Vakıflar Müdürlüğünde yönetici ve Bosna Hersek’teki İslami Birliği Riyaset Hac ofisinin başkanıdır.
1983 yılında Saraybosna’da Gazi Hüsrev Bey Medresesi’nden mezun oldu. Askerlik görevini tamamladıktan sonra, 1991 yılında Arap Dili Fakültesi Arap Edebiyatı Bölümü’nden mezun olduğu Kahire El Ezher Üniversitesi’ne kaydoldu.
Bosna Hersek Kurtuluş ve Bağımsızlık Savaşı sırasında 4. Şanlı Müslüman Tugayı‘nın komutanıydı. İki kez yaralandı ve Altın Zambak Şeref Madalyası ile onurlandırıldı. 1996 yılında albay rütbesiyle terhis edildi. Eylül 1997’den Aralık 2008’e kadar yöneticilik yaptı.
Sarabosna Vakıflar Müdürlüğü ve aynı zamanda Bosna Hersek İslam Birliği Riyaset üyesiydi. 1998-2002 döneminde Demokratik Hareket Partisi SDA’dA ana kurulu üyeliği yaptı. 1997- 1999 yılları arasında Bosna Hersek Parlamentosu üyesiydi.
Geçen sene STAV dergisine verdiği demeçte, “Görünüşe göre Bosna Hersek’in bir kısmı Avrupa’daki Gazze’ye dönüştürülmek isteniyor.” demişti.
Haliloviç, savaş döneminde evlerini terk edip yurtdışı ve diğer yerlere sığınan Boşnakların evlerine dönüşünü sağlayan Dayton Anlaşması Ek 7 maddesinin uygulanmasını, özellikle Bosna Hersek ve Sancak arasındaki güneydoğudaki topraklar için yerine getirilmediği gibi orada kalan Boşnakların da göçe zorlandığını söylemişti.
Bence bu uluslararası bir komplodur.” diyor!
Jepa (Žepa), Rogatica, Vişegrad, Rudo, Çayniöe (Čajniče) ve Foça bölgesi aslında bizi (Bosna Hersek’teki Boşnakları) fiziksel olarak  Sancak Boşnaklarına ve onlar aracılığıyla diğer Müslümanlara, yani Kosova ve Arnavutluk Arnavutlarına ve de Makedonya’daki Boşnak ve diğer Müslüman unsurlara bağlayan bir bölgedir.
Halilović, bana öyle geliyor ki bir tampon bölge oluşturuluyor, Bosna Hersek’in çoğunlukla Boşnakların yaşadığı kısmının Avrupalı ​​bir Gazze’ye dönüştürülmesi düşünülüyor.”
Haliloviç’in dikkat çektiği konu, Bosna Hersek’in Boşnak bölgesi; güneyi ve güneybatısında Hırvatlar, batısı, kuzeyi, doğusu ve en önemli bölge olan güneydoğusundan (ki bu bölge Sancak ile Bosna Hersek’i bağlıyor) Bosnalı Sırplarla çevrilip, Ortadoğu’daki Filistinlilerin Gazze modelinin sinsice oluşturulmakta olduğuna dikkati çekiyor.
 
NUSRET SANCAKLI

YORUM YAP