Bosna'da Yaşananlara " Soykırım " Demekten Çekinen Boşnaklar Var ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

7 Mayıs 2024 - 11:30

Bosna’da Yaşananlara ” Soykırım ” Demekten Çekinen Boşnaklar Var !

Bosna’da Yaşananlara ” Soykırım ” Demekten Çekinen Boşnaklar Var !
Son Güncelleme :

05 Ağustos 2018 - 8:59

 

 

Sen ne hakla “soykırım” için “katliam” kelimesini kullanıyorsun? Kimsin sen?

 
Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) yıllarca delil topladı, yüzlerce tanık dinledi ve Lahey Adalet Divanı’na Srebrenica’da yaşanan gerçekler ile ilgili raporunu sundu. BM Lahey Adalet Divanı’ndaki farklı uluslardan oluşan Dünya çapındaki 15 yargıç, bir daha dosyaları incelediler ve hem Karaciç hem de Mladiç’in davalarında Srebrenica’da Boşnaklara karşı soykırım suçu işlendiğini kabul ederek Karaciç’e 40 yıl, Mladiç’e ise ömür boyu hapis cezası verdi. Sırbistan Devlet Başkanı Miloşeviç davasında ise Miloşeviç, dava sürerken hapiste öldüğü için davası düşmüştü ama, Sırbistan Devleti “Soykırımı önlememekten” suçlu bulunnuştu. İsterseniz size, 26 Şubat 2007’de açıklanan Lahey Adalet Divanı Kararalarından 2. maddesini bir daha hatırlatayım:
 
1995 temmuzunda “Srebrenitsa’da meydana gelen soykırım” konusunda Sırbistan, BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırma Sözleşmesi’ne göre soykırımı önleme yükümlülüğünü ihlal etmiştir,  Sırbistan, Ratko Mladiç’in “soykırım” ve “soykırıma iştirak suçlamaları” nedeniyle yargılanacağı Eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim edilmemesi ve mahkemeyle tam bir işbirliği yapmaması nedeniyle BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırma Sözleşmesi’ne göre yükümlülüklerini ihlal etmiştir, 11 Temmuz 2018 günü, her sene olduğu gibi Srebrenica Boşnak Soykırımı ile ilgili anma törenleri, yazılar, tv programları ve sosyal medyada paylaşımlar yapıldı.
 
Bosna Hersek’te Republika Srpska Ordusu (VRS) ve Sırp paramiliter gruplar tarafından 1992 yılında Bosna Herseğin işgali ile başlayan soykırım, 1995 yılında Srebrenica ile son bulmuştu.
 
Ahmiçi’de Hırvatların (HVO) Boşnaklara yaptıkları soykırımda BM barış gücü İngiliz askerlerinden oluşmuştu. Srebrenica’da ise Hollandalı askerler vardı. Her ikisine rağmen soykırım yapıldı. Dolayısı ile yapılan soykırımlarda BM’nin de suçu var!
 
Batılı ülkelerin de suçu var! Bu nedenle mahkeme ve yargıçlar üzerinde büyük siyasal baskılar yapılmış, buna rağnen soykırım yapıldı kararı çıkmıştı.
 
Gelin görün ki bizim Boşnak diye bildiğimiz bazı insanlar ve Bosna Sancak isimli bazı kuruluşlarımız, yıllardır yaptığımız uyarı ve bilgilendirmelere rağmen nedense Adalet Divanı’nın soykırım dediği insanlık suçuna bir türlü “soykırım” diyemiyor, onun yerine hukuki anlamı ve cezaları ile yaptırımları bakımından çok farklı olan “katliam” kelimesini kullanıyorlar.
 
Arkadaş siz kimsiniz ya? Siz, her biri 60 yaşından büyük 40 yıllık Dünya’nın en saygın 15 yargıçtan, savcılardan onlarca avukatlardan uluslararası hukuğu,insanlık suçları konusunu daha mı iyi biliyorsunuz? Siz, konu ile ilgili onlarca ülke siyasetçisinden daha çok şey mi biliyorsunuz? Savaşı yaşamış onlarca askerden, askeri uzmandan savaşı ve işlenmiş olan savaş suçlarını daha iyi mi biliyorsunuz? Siz kimsiniz ya ? Hiç mi insanlık adına insanlıktan, insanlardan utanmıyorsunuz da uzmanı olmadığınız konularda ahkâm kesiyorsunuz.
 
Soykırıma katliam diyenlerin başında soykırımı yapan çetnikler ve çetniklere destek verenler geliyor. Siz insanlık düşmanı ırkçı, faşist çetniklerlere destek mi veriyorsunuz? Üstelik soykırıma katliam diyenler arasında sosyal demokrat, sosyalist ve komunistler de var. Ya siz nasıl bir antifaşistsiniz?
 
Savaştaki resmi kayıpların yüzdesini biliyor musunuz? Boşnaklar %66, Srplar %26 ve Hırvatlar %8  !!!
 
 
Kim kime saldırdı? Sırplar ve Karadağlılar önce Hırvatlara saldırmadı mı? Dubrovnik’i kim aylarca bombaladı? Sonra Bosna Hersek Cumhuriyeti’ne yine aynı taraf saldırmadı mı? Niye saldırmışlardı?
 
Bosna Hersek Cumhuriyeti’ni ve Boşnakları yok etmek için. Bunun yolu da etnik temizlik ve soykırımdan geçer! Soykırım bir insanlık suçudur. O millet, bu milletten önce soykırımda insan öldürülür. Sivil, silahsiz ve savunmasız, masum insanlar yakılarak, derileri soyularak, her türlü işkenceler ile planlı ve sistemli bir şekilde öldürüldü. Toplama kampları hazırlandı. Sistemli şekilde kadınlara tecavüz edildi. 20 bin çocuk öldürüldü. Hey sen, hangi katliamdan bahsediyorsun? Üstelik tarihte de en az 10 defa benzerleri yapılmışsa.
 
Bunun ırkçı, faşist bir proje olduğunu görmüyor musun? Bakın ben size 3 örnek vereceğim; neden Srebrenica’da Boşnaklara katliam değil de soykırım yapıldığını çok net anlatayım?
 
1- Lahey’deki mahkemeden bir tanık ifadesi: “Banya Luka’da 9 Temmuz günü (Soykırımdan 2 gün önce) Karaciç ile bir araya geldik. Karaciç bize Srebrenica’yı bir-iki gün içinde tamamen ele geçireceklerini söyledi. Biz de ona, oradaki sivil Boşnakları ne yapacaksınız diye sorduk. O bize, erkeklerin hepsi öldürülecek dedi.” Katliam, silahsız sivillere karşı önceden planlanmış bir şekilde yapılmaz?
 
11 Temmuz günü soykırım başlatılmış ve akü fabrikası önünde 50-60 arası Boşnak erkeği kurşunlanarak öldürülmüştü. Toplu infazdan daha 10-15 dakika geçmeden fabrika önüne kamyonlar getirildi ve cesetler hemen kamyonlara yüklendi. Bu kamyonları kim hazır hale getirmişti…
 
Sen ne hakla “soykırım” için “katliam” kelimesini kullanıyorsun? Kimsin sen? Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) yıllarca delil topladı, yüzlerce tanık dinledi ve Lahey Adalet Divanı’na Srebrenica’da yaşanan gerçekler ile ilgili raporunu sundu. BM Lahey Adalet Divanı’ndaki farklı uluslardan oluşan Dünya çapındaki 15 yargıç, bir daha dosyaları incelediler ve hem Karaciç hem de Mladiç’in davalarında Srebrenica’da Boşnaklara karşı soykırım suçu işlendiğini kabul ederek Karaciç’e 40 yıl, Mladiç’e ise ömür boyu hapis cezası verdi.
 
Sırbistan Devlet Başkanı Miloşeviç davasında ise Miloşeviç, dava sürerken hapiste öldüğü için davası düşmüştü ama, Sırbistan Devleti “Soykırımı önlememekten” suçlu bulunnuştu. İsterseniz size, 26 Şubat 2007’de açıklanan Lahey Adalet Divanı Kararalarından 2. maddesini bir daha hatırlatayım: 4. 1995 temmuzunda “Srebrenitsa’da meydana gelen soykırım” konusunda Sırbistan, BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırma Sözleşmesi’ne göre soykırımı önleme yükümlülüğünü ihlal etmiştir, 5. Sırbistan, Ratko Mladiç’in “soykırım” ve “soykırıma iştirak suçlamaları” nedeniyle yargılanacağı Eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim edilmemesi ve mahkemeyle tam bir işbirliği yapmaması nedeniyle BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırma Sözleşmesi’ne göre yükümlülüklerini ihlal etmiştir, 11 Temmuz 2018 günü, her sene olduğu gibi Srebrenica Boşnak Soykırımı ile ilgili anma törenleri, yazılar, tv programları ve sosyal medyada paylaşımlar yapıldı. Bosna Hersek’te Republika Srpska Ordusu (VRS) ve Sırp paramiliter gruplar tarafından 1992 yılında Bosna Herseğin işgali ile başlayan soykırım, 1995 yılında Srebrenica ile son bulmuştu.
 
Ahmiçi’de Hırvatların (HVO) Boşnaklara yaptıkları soykırımda BM barış gücü İngiliz askerlerinden oluşmustu. Srebrenica’da ise Hollandalı askerler vardı. Her ikisine rağmen soykırım yapıldı. Dolayısı ile yapılan soykırımlarda BM’nin de suçu var! Batılı ülkelerin de suçu var! Bu nedenle mahkeme ve yargıçlar üzerinde büyük siyasal baskılar yapılmış, buna rağnen soykırım yapıldı kararı çıkmıştı. Gelin görün ki bizim Boşnak diye bildiğimiz bazı insanlar ve Bosna Sancak isimli bazı kuruluşlarımız, yıllardır yaptığımız uyarı ve bilgilendirmelere rağmen nedense Adalet Divanı’nın soykırım dediği insanlık suçuna bir türlü “soykırım” diyemiyor, onun yerine hukuki anlamı ve cazaları ile yaptırımları bakımından çok farklı olan “katliam” kelimesini kullanıyorlar.
 
 
Nusret Sancaklı- Boşnak Dünyası

YORUM YAP