BOSNA'DA ŞÖVALYELİK GELENEĞİ. » Boşnak HaberBoşnak Haber

6 Mayıs 2024 - 01:29

BOSNA’DA ŞÖVALYELİK GELENEĞİ.

BOSNA’DA ŞÖVALYELİK GELENEĞİ.
Son Güncelleme :

10 Kasım 2021 - 20:42

Bosna varlığından beri savaş halindedir ve yabancı işgalcilere karşı hep kendini savunmuştur. İliryalılar zamanında, Roma döneminde, Bosna’nın Türk döneminde bile Orta Çağ’da bugüne kadar banlar (beyler) ve krallar tarafından yönetildiği yazılı belgelerde mevcut.

Burada, birkaç diğer yerde olduğu gibi, ülkesini ve halkını savunan ve ülkesi için şehit olanlar kültü inşa edildi. Bu aynı zamanda Stećak mezar taşlarında da resimlenerek, yazılarak da gösterilmiştir. Binlerce Steçak, ülkenin savunmasını sembolize eden ve onun için fedakarlık yapan savaş sahneleri, düellolar, çeşitli silahlar ve diğer şeylerle işlenmiştir.

Birçok sahne savaşa giden şövalyelerin alaylarını gösteriyor. Birçok yazıt, kelimenin tam anlamıyla şu ve bu şövalyenin bir ban veya bir kral yüzünden, yani Bosna’yı savunurken öldüğünü belirtir. Halk arasında Bosnalı şövalyelerin hatırası hala yaşıyor.

Günümüzde Bosnalı şövalyelik geleneğini yaşatan derneklerin bir çok yerde ortaya çıkması sevindiricidir. Bu konuda Hersek Bölgesi başı çekiyor. Elbette bu sebepsiz değil. Bugün bile, Hrvoye Vukçiç, Styepan Vukçiç Kosaça (Hrvoje Vukčić, Stjepan Vukčić Kosača), ardından Kosova’daki savaşta Bosnalı şövalyeleri yöneten Vlatko Vukoviç gibi o dönemin yenilmez Hum (Hersek Bölgesi) şövalyeleri hakkında çok bilinen ve halk tarafından çok sevilen hikayeler var.

(Tarihçi ve Arkeolog Prof. dr. Enver İmamoviç paylaşımından alıntı.)

YORUM YAP