Bosna'da Şövalye Geleneği » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Nisan 2024 - 16:09

Bosna’da Şövalye Geleneği

Bosna’da  Şövalye Geleneği
Son Güncelleme :

26 Şubat 2023 - 22:08

Bosna varlığından beri savaş halindedir ve yabancı işgalcilere karşı hep kendini savunmuştur. İliryalılar zamanında, Roma döneminde, Bosna’nın Türk döneminde bile Orta Çağ’da bugüne kadar banlar (derebeyler) ve krallar tarafından yönetildiği yazılı belgelerde mevcut.
 
Burada, birkaç diğer yerde olduğu gibi, ülkesini ve halkını savunan ve ülkesi için şehit olanlar kültü inşa edildi. Bu aynı zamanda Stećak mezar taşlarında da resimlenerek, yazılarak da gösterilmiştir. Binlerce Steçak, ülkenin savunmasını sembolize eden ve onun için fedakarlık yapan savaş sahneleri, düellolar, çeşitli silahlar ve diğer şeylerle işlenmiştir.
 
Birçok sahne savaşa giden şövalyelerin alaylarını gösteriyor. Birçok yazıt, kelimenin tam anlamıyla şu ve bu şövalyenin bir ban veya bir kral yüzünden, yani Bosna’yı savunurken öldüğünü belirtir.
 
Halk arasında Bosnalı şövalyelerin hatırası hala yaşıyor.Günümüzde Bosnalı şövalyelik geleneğini yaşatan derneklerin bir çok yerde ortaya çıkması sevindiricidir.Bu konuda Hersek Bölgesi başı çekiyor. Elbette bu sebepsiz değil. Bugün bile, Hrvoye Vukçiç, Styepan Vukçiç Kosaça (Hrvoje Vukčić, Stjepan Vukčić Kosača), ardından Kosova’daki savaşta Bosnalı şövalyeleri yöneten Vlatko Vukoviç gibi o dönemin yenilmez Hum (Hersek Bölgesi) şövalyeleri hakkında çok bilinen ve halk tarafundan çok sevilen hikayeler var.
 
(Tarihçi ve Arkeolog Prof. dr. Enver İmamoviç paylaşımından alıntı.)
 
TÜRKİYE’DEKİ BOŞNAKLARIN BÜYÜK ÇOĞUNLU, MAALESEF BOSNA HERSEK VE SANCAK TOPRAKLARINA SAHİP OLMAK, O TOPRAKLARDA BİNLERCE YILDIR YAŞAYAN BOŞNAKLARI KENDİLERİNİ ASİMİLE ETMEK İÇİN SON 150 YILDA SIRPLAR, KARADAĞLILAR VE HIRVATLAR TARAFINDAN KENDİ SİYASİ ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA YAZDIKLARI VEYA YAZDIRDIKLARI BOSNA VE BOŞNAKLARIN SAHTE TARİHİNİ BİLİYORLAR.
BOSNA SANCAK DERNEKLERİNİN KİTAP VE BOŞNAKLARIN TARİHİ İLE HİÇ İLGİLERİ OLMAMASI ÇOK ÜZÜCÜDÜR.
BİR VAKFIMIZ DA BU TUZAĞA DÜŞEREK BOŞNAKLARIN SLAV ÖNCESİ ATALARI OLAN ESKİ YEREL HALK İLE İLİRLER, İLİR-ROMALI KARIŞIMI, İLİR-ULAH KARIŞIMI, İLİR-HUN TÜRKLERİ KARIŞIMI, İLİR-GOT KARIŞIMI, VE BU ŞEKİLLERDE KARIŞMIŞ OLAN BOSNA HALKININ AVAR TÜRKLERİ İLE OLAN KARIŞIMI HAKKINI YOK SAYARAK, BOŞNAKLARI SADECE SLAV KÖKENLİ GÖSTEREN BOŞNAKLARIN TARİHİ KİTABININ TÜRKÇE ÇEVİRİSİNİ YAPMIŞ VE BİLİMSEL VERİLER, GERÇEK TARİH İLE ÇELİŞKİYE DÜŞMÜŞTÜR.
SON 30 YILDA YAZILAN GERÇEK BOSNA VE BOŞNAKLARIN TARİHİ HAKKINDAKİ KİTAPLAR ARTIK YABANCI DİLLERE ÇEVİRİSİ YAPILMAYA BAŞLANMIŞ OLUP TÜRKÇE ÇEVİRİLERİ DE YAVAŞ YAVAŞ YAPILIP GERÇEKLER ORTAYA ÇIKACAKTIR.
GERÇEKLER ORTAYA ÇIKTIKÇA DA SAHTE TARİH KİTAPLARI VE ONLARIN YALAN TEZLERİ ÇÖPE ATILACAKTIR.
 
NUSRET SANCAKLI

YORUM YAP