Bosna'da ki Lider Baton Dezitian Tarafından Roma İmparatorluğuna Gönderilen 190.000 Asker » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Nisan 2024 - 21:37

Bosna’da ki Lider Baton Dezitian Tarafından Roma İmparatorluğuna Gönderilen 190.000 Asker

Bosna’da ki Lider Baton Dezitian Tarafından Roma İmparatorluğuna Gönderilen 190.000 Asker
Son Güncelleme :

06 Temmuz 2018 - 20:01

l

Çeviren ve yazan: Nail Pinduk  Kosova Prizren

 

Roma İmparatorluğu, Bosna’daki Baton Desitian tarafından yönetilen Büyük Iliyrian ayaklanmasının bastırılması için Irak’tan Hollanda’ya toplanan 190.000 askeri gönderdiğini yazan Breza (BiH) yakınlarındaki Župča’da bulunan Baton ailesinin mezar taşı: Bugün, Visoko’daki Fransisken Gymnasium’un mezarlığında korunmaktadır.

 
Gerçek şu dur ki Bosna Hersek, zengin tarihi mirasını turist potansiyeli olarak malesef küçük bir oranda kullanıyor. Özellikle, bu yazı, diğer eski dönemlerden farklı olarak, yetersiz ve dikkate alınmamış olarak Bosna-Hersek’in eski tarihine atıfta bulunmaktadır. Büyük İlirya isyanının lideriydi. Örnek olarak gösterilmeyen tarihsel potansiyeli ve önemli siyasi ve askeri yetkili kişi olan Baton Dezitijatski, bir sosyal ayaklanma veya muhalif nüfus olarak hatırlanacak tarihte ki  önemli bir olayın baş aktörüdür. Büyük Iliyrian ayaklanması ile ilgili olayların yanı sıra  Baton’unun karakteri ve çalışması, eğer uygun bir şekilde çalışmalar yapılsa, gelecekte turizmde çok fazla kar getirebilecek olan turizm potansiyeli için önemlidir.
 
Iliyrian ittifakının lideri Saraybosna’daki Felsefe Fakültesi ile Tarihçi Salmedin Mesihović Baton Dezitijatskog rolü ölçülemez, ama bu isyan  BH çok az bilinen Büyük İliryalı isyanın tanınmış lideridir.. “Baton Desitian, Roma Iliriya ilindeki özerk bir bölgesel idari ve idari birim olan desitian civitas’ın siyasi ve askeri bir yetkilisiydi. Hanedanı, 4. yüzyıldan kalma bir İllyrian halkıdır. s. n. e. 2. yüzyılın kapanışına kadar.
 
Kendisi o dönemde Yukarı Bosna ve Lašva Nehri vadisine hakimdi. Ne olursa olsun desitijatsko ad bir milliyet veya ulusal kurallar, etnik ve genetik miras Dezitijata ölçüde Zenica ve Travnik için Saraybosna alanında bugünün yerel halk içinde hakim olarak artık kullanılmamaktadır. Sam Baton Desitian yaklaşık 30 ila 40 yaşlarındaydı o dönem.Knedisi muhtemelen Bosna’nın saygın ailelerinden birindendi. Annesi civitasları çerçevesinde önemli bir kariyeri vardı, ama muhtemelen Roma hizmetindeydi. 6 YY. emperyal otoriteler tarafından halkın sömürü ve ekonomik ve sosyal sömürüsü yüzünden patlak veren Büyük İliyrian Ayaklanması’nın başına geldi.
 
Kısa bir süre sonra, günümüzün Iliyrian mekanına yerleşen bölünmüş milletleri ve kabileleri birleştiren ilk organizasyon olan İliyrian Birliği’nin önde gelen iki liderinden biri oldu. ” “Büyük İliyrian ayaklanması, aynı zamanda, İmparatorların Romalıların kendilerini kabul ettikleri Hannibal ile savaştan bu yana lider olduğu en büyük ve en zor savaştı. Irak’tan Hollanda’ya kadar toplanan neredeyse 190.000 profesyonel ve iyi eğitimli askere isyancı yolladılar. Yine de, ayaklanmanın öteki lideri olan Baton Brechko’ya ihanet, ayaklanmanın sadece bir atılımıydı. Ancak, ek olarak, Baton Desitiani, bir yıl boyunca iç bölgeye direnmeye devam etti ve 9 Eylül’de teslim oldu.
 
Tiberius, üvey anne Prenses Augusta ve gelecekteki Roma imparatoru. Savaş knightly şekilde yol olduğundan, Tiberius Baton Dezitijatskog hayatını bağışladı ve sadece ölümüne kadar sıkıntı olmadan iyi bir hayat yaşamak için İtalya’nın Ravenna kentinde hapsetme yolladı. ” Arnavut ödeneği Ona göre, bu önemli kişileri ve katıldığı olayları ihmal etmenin nedeni, BH’nin çok kötü olduğu gerçeğinde saklanıyordu. devlet bilinçli milli bilinç. Uygulamada böyle bir değişikliğe giden ilk adım olarak, Bosna topraklarındaki daha büyük şehirlerde, bu “ Bosna ülkesinin önde gelen  şehitleri” nin sokaklarının isimlendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Özellikle dikkat çeken şey, Arnavutluk’un bugün Arnavutluk topraklarında bulunmayan Dezityan Batonuna suikast düzenlenmesidir.
 
“Bosna-Hersek, Desisit’in Baton’unun karakterini ve çalışmasını hatırlamıyor bile. Bu, hiç kimsenin, ülkemizin bu büyük şehidine adanmış bir ismin bulunmadığı konusunda utanç verici bir gerçektir. Bunun nedeni, BH’nin ulusal düzeyde bilinçli ulusal bilincinin çok zayıf olmasından kaynaklanıyor. Ve bir şeyleri değiştirmek için, sinerjik aktivite ve akademik topluluk, medya ve genel halkın elde edilmesi gerekiyor, “dedi Mesihoviç. “Başlangıç ​​olarak, Baton Dezitiatsky’yi Saraybosna, Zenica, Visoko ve Travnik’deki bazı önemli sokakları aramak için inisiyatife başlayalım. Belgesellerin kahramanımıza adanmasına izin verin, çünkü atalarımızı hatırlamamamız ve hatta feragat etmememiz üzücüdür. Klasik Yunan – Roma uygarlığı, modern uygarlığın temelidir ve bu çağın büyükleri ve kahramanları, en büyük ulusal değerlerin ve bugünün halklarının gururudur. ”tora tüm insanlar olumlu bir tutum var ve diğer bazı tarihsel dönemin örneğinde olduğu gibi çelişkili sorunları vardır bir şey olarak görülüyor.
 
“Bosna Hersek müzeler antik arkeoloji sanattan neredeyse personel var. bu bilim dalının genç bilim adamlarının ilgi oldukça büyük olmasına rağmen bizim kurumlarında antik tarih ve arkeoloji alanında uzman sayısı yok denecek kadar azdır. Bu yıkıcı bir gerçektir ve aslında bizim toplumun aynası, hikaye Sacic Viyana olduğunu. . Site arkeolojik Metkoviç yakınındaki Vid müzeyi ve Zadar Antik Museum of Glass: Buna karşılık, bölgedeki hatta müzeler antik mirasın çalışmada, uzmanlar vardır “Size iki örnek vereceğim. Ayrıca komşu ülkelerde ziyaretçilerin antik yerleşim kalıntıları hakkında bilgi almak için arkeolojik parklar bulunmaktadır. Arkeolojik Park Imperial Palace Sirmium (Sremska Mitrovica), Arkeoloji Parkı Viminacium (Pozarevac yakınlarındaki Stari Kostolac), Arkeoloji Parkı Andautonija (Šćitarjevo, Velika Gorica), San Simon Arkeoloji Parkı (Koper) … “muhatap Taninmis nasıl cara Dodaje oyunculuk bunların oluşumu için malzemeler fazlasıyla olmasına rağmen Bosna Hersek böyle bir park.
“Ben Hırvatistan münhasıran ülkenin antik mirasıni araştıran 50 ile 100 profesyonelleri arasında çalışan çeşitli bilimsel kurumların olduğunu düşünüyorum. Ne yazık ki, ülkemizde bu rakam bu kadar fazla değil. Buna göre, Hırvatistan’da antik miras turistler için çok iyi derecede kullanılmakta çok sayıda şehre turist  çekmek için her yıl Roma Oyunları düzenlenmekte. “Sacic Beca İmparator Diocletian ve eşi oynadığı bu oyunlarda ünlü kişilikleri angajman bir örnek verir.” tarihsel mirasın ticarileştirilmesi bu tür içinde Turizm nüfusunun amacı oldukça haklı. Pula Arena ve İmparator Diocletian sarayı bir yolu Hırvat ticari markasıdır haline gelmiştir.
Sırbistan’da, turizm için maksimum bu ülkenin topraklarında 17 veya 18 Roma imparatorları doğmuş gerçeğini teşvik etmektedir. Slovenya gelince burada 2014 idari merkez bugünün Ljubljana alanında oldu Roma kolonisi Emona kuruluşundan beri 2000 yıl kutlamaları boyunca Slovenler bu bir örnektir. devletin himayesi ilginç ve uzmanlar ve tarihin tüm sevenler için yararlı olacak olayların çok sayıda organize altında, diğer taraftan Tarihçi Sacic ,Bosna’da, örneğin, 2000 yılının sonundan beri Bato hakkında çok fazla bilgi olmadı ancak sonuç olarak, o kadar da kötü değil çünkü ben Bosna Hersek ‘de tarihi çalışmalar anlamında birkaç olumlu örneklerin de olduğunu görmekteyim dedi.
 
Srebrenica ve BH eseri antik mirasın korunması için şimdi uzman müze için birincisini – 2010 yılında Srebrenica yakınlarında KARAR yılında Müzesi ‘Municipium Malvesiatium Skelani kurdu. Bu bölge, Orta Podrinje’de. Adından da anlaşılacağı gibi, müze “”. Roma idari birimlerin Malvesiatium arkeolojik buluntular için ayrılmıştır Arkeoloji Derneği Panettone Roman oyunlar düzenlediği Ilica birkaç yıldır, ve İnceleme Derneği ve organize üç yıl boyunca antik İlirya mirasını ve klasik uygarlıkların BATHINVS teşvik nehir Batihinus veya Bosna vadisinde İliryalı ve Roma mirası halka açık konferans serisi.
 
Ayrıca  Felsefe Fakültesi Derneği işbirliği ile BATIHNVS, Saraybosna Üniversitesi bugüne kadar çeşitli konferanslar verdi. Bosna Hersek’in tek antik mirası için  sergiler düzenledi. Sacic bu hükümetin gelecekteki kültürel mirası kabul edilen en önemli bileşenlerinden biri olarak antik geçmişin önemi kabul edilmelidir” dedi.

YORUM YAP