Bosnada 2000 Yıllık Mezarlar Bulundu » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 23:05

Bosnada 2000 Yıllık Mezarlar Bulundu

Bosnada 2000 Yıllık Mezarlar Bulundu
Son Güncelleme :

26 Mayıs 2023 - 9:38

2000 YIL ÖNCE BOSNA’DA YAŞAYAN İLİRLERDEN KALMA MEZAR TAŞLARI ORTA BOSNA’DA ORTAYA ÇIKARILDI.
Aşağıdaki fotoğrafta , mezarın ait olduğu kişinin ismi yazmakta olup, bu ismin İlir ismi olduğu konusunda dilbilimciler hem fikirdir. Motifler ise güneş tanrısını ve bereketini simgeliyor.
İkinci fotoğrafta sağ tarafta görünen Triskeles motifi, İlirya’ya Kelt istilası sırasında geldiği, daha önceleri İlirlerde güneş, ay ve yıldız tanrılarını sembolize ettiği biliniyor. Daha sonra bu motif üçlü sarmal olarak veya koşar durumdaki üç insan bacağı ile aynı pozisyondaki üç bükülmüş koldan oluşmuş bu sembol şeklinde yorumlanmış ve Akdeniz kıyılarındaki medeniyetler ve Anadolu’daki Likya’da ve Frigya’da Antik Çağ sikkelerinin(abtik paralar) motifi olarak çok sık kullanılmıştır. Anadolu ve Akdeniz’den Asya’ya, Kore ve Japonya’ya kadar yayılmıştır.
Genel olarak her kültürde kutsal ve sihirli olarak kabul edilmiş olan 3 rakamını da temsil etmektedir. Anadolu’da hala “Allah hakkı üçtür” ve “üç aylar” gibi çok sayıdaki deyimlerde kullanılıyor.
Hinduizm’de Triumurji olarak bilinir; Brahma, Vişnu, Şiva tanrılarını,
Hristiyanlık’ta baba, oğul ve kutsal ruh,
Eski Mısır’da Osiris, İsis, Horus tanrılarını,
Eski Yunan’da Artemis, Selena, Hekate tanrılarını,
Kelt ve İlirler’de ise Triskelion sembolü rekabet ve ilerleme kavramını temsil eden önde gelen ve MÖ 4. asırda Bosna’yı istila eden Keltlerin getirdiği bir semboldür. Bir görüşe göre, triskelion, eylemleri, döngüleri, ilerlemeyi, devrimi ve rekabeti temsil etmektedir. Yani, kısacası, bir ilerleme ve başarı hissinin temsilidir.
Japon Mitolojisinde ise birisi kulaklarını, diğeri gözlerini sonuncusu ise ağzını elleriyle kapatmış üç maymunu temsil eder. Kötülüğü duymama, görmeme, söylememe halini tanımlayan bu üç maymunlardan Mizaru (見ざる) gözlerini, Kikuzaru (聞くザル) kulaklarını, İwazaru (言わざる) ağzını kapatan, üçü de Şinto tanrısı Saruta Hito no Mikoto’nun (猿田 人 の 尊) hizmetindedir.
PAYLAŞIMDAKİ MOTİFLER, DİĞER FARKLI MOTİFLER İLE YÜZLERCE STEÇAK ÜZERİNE KAZILMIŞ DURUMDADIR.
BU DA ANTİK ÇAĞ BOSNA HALKININ ZAMANIN DİĞER KÜLTÜRLERİ İLE ETKİLEŞİM İÇİNDE OLDUĞU VE BOSNA’DA YAŞAYAN İLİR HALKLARININ KÜLTÜREL VE İNANÇ ETKİSİNİN ÇAĞLAR BOYUNCA DEVAM ETTİĞİ ORTA ÇAĞ’IN İKİNCİ YARISINDA BOGUMİL BOŞNYANİNLERİN MEZAR TAŞLARI STEÇAKLARDA ÇOK NET GÖZLEMLENİYOR …
 
 
 
 
 
 
Kaynak: https://www.facebook.com/profile.php?id=100003223577516
 

YORUM YAP