BOSNA VE SARAYBOSNA'YI SAVUNAN DÖRT BOŞNAK LİDER VE KADERLERİ !? » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Nisan 2024 - 13:24

BOSNA VE SARAYBOSNA’YI SAVUNAN DÖRT BOŞNAK LİDER VE KADERLERİ !?

BOSNA VE SARAYBOSNA’YI SAVUNAN DÖRT BOŞNAK LİDER VE KADERLERİ !?
Son Güncelleme :

07 Ocak 2023 - 23:12

BOSNA VE SARAYBOSNA’YI SAVUNAN DÖRT BOŞNAK LİDER VE KADERLERİ !?

1878’de Avusturya-Macaristan İmparatorluk ordularına karşı Saraybosna’yı savunan 4 Boşnak liderden biri olan Begova Camii imamı ve ulema Abdullah Kavukçiya kurşuna dizilerek şehit edilmişti.

Saraybosna’daki direniş savaşını kaybettikten sonra Rahmetli Kaukçiya ile birlikte diğer liderlerden Muhamed Haciyamakoviç (1814-1878) bir ağaca asılarak idam edilmişti.

Her ikisinin mezarları bilinmiyor.

Avusturyalı görevli bir asker tarafından çekilmiş olan paylaşımdaki resim Saraybosna Şehir Müzesi’nde bulunuyor.

Saraybosna’nın eşrafından olan Kavukçiya’nın aile fertleri, kaçıp saklanan biri hariç hepsi Avusturyalılar tarafından öldürülmüş, böylece Boşnaklara gözdağı verilmiştir. İki kızı ve kaçıp kurtulan o kişiden olan Kavukçiyalar’dan bugün Saraybosna ve Türkiye’de çoğunluğu İnegöl’de yaşayan 380 kişi kadar yaşamaktadır.

Diğer liderlerden Hacı Loyo olarak bilinen Salih Vilayetoviç (1834-1887), Saraybosna’dan düşmana yakalanmadan kaçmış ve Mekke’de vefat etmiştir.

Sancak Şehri Plyevlya Müftüsü ve Sancak Ejderi diye bilinen Mehmed Nuruddin Vehbi ef. Şemsikadiç (1827-1887) Sancaklı Boşnaklardan oluşturduğu binlerce kişilik ordu ile Bosna’ya yardıma gitmiş, Avusturya Macaristan ordusunu iki savaşta yenmiş ve Saraybosna savunma savaşına da katılmıştı. Şemsikadiç te düşmana yakalanmadan Sancak (o tarihlerde Yenipazar Sancağı) tarafına geçmiş ve Seniçe’de (Sjenica) vefat etmiltir.

■ Slika streljanja Abdulaha Efendije Kaukčije, koju je nacrtao Teodor Breidwiser na licu mjesta u Sarajevu,1878. godine. Original slika se nalazi u Muzeju Grada Sarajeva. Također vam dostavljam i link u prilogu koji govori o mom pretku, Abdulahu Efendiji Kaukčiji, koji je jedan od 4 vođa u otporu austro-ugarskoj agresiji (pored Hadžijamakovića, Hadži-Loje i Šemsikadića).(1814-1878)

 

 

 

Nusret Sancaklı 

YORUM YAP