Bosna Türk Okulu Dünyanın İlk 20’si Arasında » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 14:06

Bosna Türk Okulu Dünyanın İlk 20’si Arasında

Bosna Türk Okulu Dünyanın İlk 20’si Arasında
Son Güncelleme :

06 Ağustos 2015 - 15:10

Bosna Türk Okulu Dünyanın İlk 20’si Arasında

İnternet devi Google’ın her yıl düzenlediği küresel bilim fuarında, Bosna Hersek’teki Türk okulu muhteşem bir başarıya imza attı. Binlerce proje arasından seçilen 20 küresel finalist arasında Türk okullarından iki öğrencinin projesi de yer aldı. Sema Eğitim Kurumları çatısı altında Tuzla’da hizmet veren Türk okulu öğrencileri Anela Arifi ve İlda İsmaili, büyük sevinç yaşıyor.

Google, dünya genelindeki binlerce proje arasından geçtiğimiz ay 90 bölgesel finalisti seçmişti. Türkiye’den bölgesel finale kalma başarısı gösteren 5 projenin hiçbiri ilk 20 arasına giremedi.

Küresel büyük finale kalan projeler arasında Ebola virüsü ile mücadele, alzheimer hastalığının otomatik teşhisi, suların toksinlerden arındırılması, düşük maliyetli yenilenebilir enerji, ucuz biyoenerji, katkılı ürünleri ortaya çıkarma, çevreye duyarlı soğutma sistemi gibi birçok ilginç çalışma bulunuyor.

TAVUK TÜYÜNDEN HİDROJEN DEPOLAMA MALZEMESİ VE BİYODİZEL…

Yarışmada finale kalan Anela Arifi (18) ve İlda İsmaili (17), Bosna’nın kuzeyinde hizmet veren Tuzla şehrindeki Uluslararası Türk Koleji’nde okuyor. Anela ve İlda’nın ortak projesinde tavuk tüyünden hidrojen depolama malzemesi ve biyodizel üretiliyor.

Temiz çevre ve kaliteli yakıt hedefiyle yola çıkan Bosnalı genç öğrenciler şöyle konuşuyor: “Projemizi test ettiğimizde karbonlaştırılmış tavuk tüyünden üretilen hidrojen depolama malzemesi ve biyodizelin çok kaliteli olduğu sonucuna ulaştık. Bu yöntemi endüstride uygulayabilirsek daha temiz çevre, daha kaliteli yakıt ve daha sağlıklı bir geleceğe ulaşabiliriz.”

BOSNA’NIN ALTIN KIZLARI, BİLİM OLİMPİYATLARINDA DA 3 ALTIN MADALYA KAZANMIŞTI

Bosnalı öğrenciler Anela ve İlda, Bosna Hersek Bilim Olimpiyatları’nda (BOSEPO) daha önce üç altın madalya kazanmıştı.

Ayrıca Anela Arifi, 2013 yılında organize edilen 11. Türkçe Olimpiyatları’nda şarkı dalında gümüş madalya kazanmıştı.

AMERİKA’DAKİ BÜYÜK FİNAL, 21 EYLÜL’DE

Bosnalı öğrenciler, Google’nın Mountain View Kampüsü’nde 21 Eylül’de düzenlenecek dev etkinlikle projelerini bilim adamlarının önünde sunacak. Yarışmada dereceye girecek öğrencilere onbinlerce dolarlık burslar ve çeşitli hediyeler verilecek.

Google Bilim Fuarı’nı (Science Fair 2015) destekleyen sponsorlar arasında LEGO Education, National Geographic, Scientific American ve Virgin Galactic gibi dev kurumlar bulunuyor.

BATI VE UZAKDOĞU ÜLKELERİNİN BAŞARISI DİKKAT ÇEKİCİ

Finale kalan 20 projenin 7’sinin ABD’den çıkması dikkat çekti. ABD’yi 2’şer projeyle Tayvan, İngiltere, Kanada ve Singapur izledi. Rusya, Hindistan, Fransa Litvanya ve Bosna-Hersek ise birer proje ile büyük finale katılmaya hak kazandı.

Bosnalı öğrencilerin projesi, tavuk tüylerinden hidrojen depolama malzemesi ve biyodizel üretmek için iki reaktörlü bir sistemi temel alıyor. Sistem, enerji kaybını önleyen, art yanma odalı bir piroliz reaktöründen ve bir biyodizel reaktöründen oluşuyor.

Biyodizel reaktörü, pirolizden gelecek ısının transesterifikasyon prosesinde kullanılmasını sağlamak üzere piroliz reaktörüne bağlanıyor. Test edildiğinde, karbonize tavuk tüylerinin hidrojen depolaması için iyi özelliklerde olduğu ve biyodizelin de çok iyi kalitede olduğu görüldü. Sistem, kullanıma geçmesi halinde daha temiz bir çevre, daha kaliteli yakıt ve daha sağlıklı bir gelecek vaat ediyor.

 

Kaynak: CİHAN http://www.cihan.com.tr/tr/bosna-turk-okulu-google-fuarinda-tavuk-tuyu-ile-dunyanin-ilk-20si-arasinda-1843143.htm

YORUM YAP