Bosna Soykırımından Bijeli Potok Katliamı.. ( 1 Haziran 1992 ) » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Nisan 2024 - 11:54

Bosna Soykırımından Bijeli Potok Katliamı.. ( 1 Haziran 1992 )

Bosna Soykırımından Bijeli Potok Katliamı.. ( 1 Haziran 1992 )
Son Güncelleme :

01 Haziran 2022 - 13:22

Eğer şehit edilmeyip yaşasalardı,
bugün hepsi baba (birer aileleri) olacaktı !

HATIRLA VE HATIRLAT …

30 yıl önce bugün, 1 Haziran 1992’de; Doğu Bosna Zvormik şehri, Biyeli Potok’ta Bosnalı Sırp Ordusu (VRS) askerleri ve polisi 675 Boşnak erkeğini öldürerek, Bosna Hersek Boşnak Soykırımı’nın katliam halkalarından birini yapmışlardı.

Zvornik şehrine bağlı çeşitli köylerden yaklaşık 675 erkek ve erkek çocuğu ailelerinden ayrıldı, ardından da öldürüldüler. Cesetleri Drina Nehri Havzası (Podrinye) boyunca çeşitli toplu mezarlara gömüldü.

Bugüne kadar, yaklaşık 245 soykırım kurbanın kalıntıları hala bulunamadı.

Yaklaşık 700 Boşnak Karakay’da çok küçük bir odada tutuluyordu. Çok sıcak bir gündü, içecek suları yoktu ve bitkindiler. Orada yaklaşık 20 kişi havasızkıktan boğulma sonucu öldü. Hatta bazı görgü tanıklarına göre, mümkün olduğu kadar acı çekmelerini sağlamak için odanın kaloriferi bile açılmıştı. Ertesi gün başka odalara taşındılar. İlk günden itibaren işkenceler, acımasız dayaklar ve cinayetler gerçekleştirildi.

Boşnak erkeklere tapılan katliam, 1-8 Haziran tarihleri ​​arasında sürdü.

5 Haziran’a kadar o daracık odalarda tutuldular, ardından en az 400 Boşnak Pilica’ya nakledildi. 8 Haziran’da küçük gruplar halinde ‘Gerina Mezbahası’ olarak bilinen özel mezbahaya nakledildiler. Bölgedeki katliamda sadece iki kişi sağ kurtuldu.

Diğer birçok suçun sorumlularının yargılanmadığı gibi bu katliamın sorumlularının da yargılanmamış olması, gelecekte yeni katliamların ve soykırımın yapılmasına Sırp çetniklere büyük cesaret vermekte ve teşvik etmektedir.

Kaynak (Izvor): Anadolija 

 

NUSRET SANCAKLI FACEBOOK SAYFASINDAN ALINTI

YORUM YAP