Bosna Soykırımında Katledilen Boşnak Mazlum Kadın Ramiza'nın Hikayesi » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Mart 2024 - 17:35

Bosna Soykırımında Katledilen Boşnak Mazlum Kadın Ramiza’nın Hikayesi

Bosna Soykırımında Katledilen Boşnak Mazlum Kadın Ramiza’nın Hikayesi
Son Güncelleme :

29 Ocak 2023 - 17:12

GENÇ ANNE RAMİZA İLE KUCAĞIN’DAKİ HENÜZ 2 YAŞINDA OLMAYAN BEBEĞİ VE 130 SİVİL İNSANI, SADECE BOŞNAK OLDUĞU İÇİN 2 AYRI EVDE DİRİ DİRİ YAKARAK ÖLDÜRTEN SIRP ÇETNİĞİ ÖMÜR BOYU HAPİS MAHKUMU MİLAN LUKİÇ VE SIRP ÇETNİKLERE LANET OLSUN !

Ramiza, kızı Elma’nın (iki yaşından küçüktü) minik bedenini kollarında tutarak Bikavac’ta (Višegrad) ateşe verilen bir evde diri diri yakıldı.

Bu korkunç insanlık suçunu Haziran 1992’de Pionirska ve Bikavac’ta çoğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan yaklaşık 140 sivil yakıldığı suçları işleyen Doğu Bosna, ünlü Drina Köprüsü’nün Vişegrad şehrinde aşırı milliyetçi Sırp Karadağl çetnik paramiliter “beyaz Kartallar” birliğinin komutanı Milan Lukić ve adamları işlemiştir.

Lahey Adalet Divanı’nda Lukić’in ömür boyu hapis cezası aldığı suçlar arasında cinayet, işkence, saldırı, yağma, mülke zarar verme ve kimliği tespit edilmiş en az 132 erkek, kadın ve çocuğu öldürme yer alıyor.

Lukić’in kuzeni Sredoje Lukić ve yakın aile dostu Mitar Vasiljević, Lahey Adalet Divanı’nın ICTY mahkemesi tarafından sırasıyla 30 yıl ve 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Lukić ve komutasındaki birimin sorumlu tutulduğu Višegrad ve çevresinde suçlar arasında, ICTY Yargılama Dairesi (mahkemesi) tarafından gözlemlenen, bir kişinin yapabileceği en kötü insanlık dışı eylemlere örnek teşkil eden Pionirska caddesi ve Bikevac’ta içinde sivil Boşnakların bulunduğu evlerin yakılarak içindekilerin öldürülmesi idi.

Lukić, Sırbistan ve Karadağ’ın Sırp olmayan vatandaşlarının kaçırılıp ardından Bosna topraklarında öldürüldüğü Sjeverin ve Štrpci katliamlarından da sorumluydu.

Sırp makamlarının yeterli bir soruşturma yürütmemesi, Sırbistan’da önemli bir siyasi sorun olmaya devam ediyor.

Lukić, Belgrad dergisi Duga ile 1992’de yaptığı ve bazı suçlarını itiraf ettiği bir röportajda, “Bunların hiçbirinde vicdan azabı çekmiyorum” diyecek kadar diğer Sırp ve Karadağlı çetnikler gibi canavar ruhlu biri olduğunu göstetmiştir..

RAMİZA, SENİ VE BEBEĞİNİ VE DE SENİN KADERİNİ PAYLAŞMIŞ BİNLERCE MASUM BOŞNAK KADININI UNUTANLAR, UNUTTURANLAR, BİLEREK VEYA BİLMEYEREK SENİ YAKANLARIN İNSANLIK SUÇUNA DOLAYLI OLARAK DESTEK VERİYORLAR.

BİZ SİZ ASLA UNUTMAYACAĞIZ !

RUHUN ŞAD OLSUN …

(Edin Mrkalj ve Drago Perkobiç’ten kısmen alıntı) 

Gönderi Sahibi
Nusret Sancaklı

YORUM YAP