Bosna Savaşının kaderini belirleyecek olan "SANA 95" Operasyonu » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Nisan 2024 - 08:25

Bosna Savaşının kaderini belirleyecek olan “SANA 95” Operasyonu

Bosna Savaşının kaderini belirleyecek olan “SANA 95” Operasyonu
Son Güncelleme :

28 Mart 2023 - 22:41

13 EYLÜL 1995’TE;
 
Bosna Savaşının kaderini belirleyecek olan “SANA 95” Bosna Hersek Kurtuluş Savaşı Muharebesi, 5. Kolordu Komutanı General Atıf Dudakoviç ile 7. Kolordu Komutanı General Rahmetli Mehmet Alagiç idaresinde başlatılmıştı.
İşgalci Sırp Karadağlı çetnikker diğer bir adı ile Republika Srpska Ordusu’nun (VRS) hezimete uğratılacağı ve Bosna Ordusu’nun (ARBİH) büyük bir zafer kazanacağı muharebenin bu başlangıç günü, savaşın kaderini tamamen değiştirmiştir.
Sabah saat 06’da başlayan Boşnak Ordusu saldırıları sonucu, yarım saat sonra düşman hatlarını yarılmış ve bir saat 10 dakikada düşman mevzileri ele geçirilmişti.
Bosanski Petrovac’ta çok miktarda silah, cephane, topçu, malzeme ve teknik araç, savaş ekipmanı ve teçhizatı ele geçirildi.
Sana 95 Harekatı, ARBİH’in 5. Kolordusu büyük kurtuluş operasyonu 13 Eylül – 10 Ekim 1995 arasındaki dönemde, ARBiH birimleri Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa ve Sanski Most şehirlerini düşman işgalinden kurtardı.
Operasyon sonunda, Batı Bosna’nın Krayina Bölgesi kahraman askerlerinden oluşan 5. ve 7. Kolorduların saldırısı sonucu aralarındaki Sırp Ordusunu yok etmişler ve birbirleri ile birleşmişlerdi.
Destek kuvveti olarak da Orta Bosna’daki kolordulardan 10.800 asker yardım için gönderilmişti.
Sana 95 Harekatı, Bosna Hersek Cumhurşyet Ordusu’nun (ARBiH) tamamen savunmadan savaşın kurtuluş aşamasına getirmiştir.
Bu harekatan sonra mağlup edilmiş olan Sırp Karadağlı çetnik ordusunu (VRS) Batılı devletler, Boşnak Ordusu’nun elinden kurtarmış, Boşnak Ordusu Banya Luka önlerinde durdurularak ilerlemesi ve işgal altındaki Banya Luka, Priyedor, Biyelyina, Brçko ve Zvornik şehirlerinin kurtarılnasını engellemiş ardından yapılan Dayton anlaşması ile savaş, gerçekte mağlup olmuş Bosnalı Sırplar kurtarılarak sona erdirilmişti.
 
NUSRET SANCAKLI

YORUM YAP