Bosna savaşı'nın 'Gazi' Camisi » Boşnak HaberBoşnak Haber

7 Mayıs 2024 - 18:39

Bosna savaşı’nın ‘Gazi’ Camisi

Bosna savaşı’nın ‘Gazi’ Camisi
Son Güncelleme :

06 Şubat 2017 - 11:29

Bosna Hersek’in Konjic şehrindeki Vardacka Camisi, ülkede 1992-1995 yıllarında minaresi havan topu ile vurulan yaşanan savaşın derin izlerini, şerefesi olmayan minaresinde taşımaya devam ediyor.

Tarihi camiden Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de söz edilen Vardacka Camisi Bosna’daki savaşın ardından yıkılan ve onarılmayan minaresi ile şehrin sembollerinden biri haline geldi.

Seyahatname’de o dönemde şehirde sekiz cami olduğundan söz edildiği anlatılan bunların dördünün Neretva nehrinin sağ yakasında, dördünün de sol yakasında olduğundan bahsedildiğini söyledi.

Bugün Konjic’teki 47 camiden biri olan Vardacka’nın adını, bulunduğu Varda mahallesinden aldığını söyleyenen, bu tarihi caminin inşasına ilişkin çeşitli rivayetler olduğu söyleniliyor.

Caminin inşa edilmesini sağlayan Softic ailesine ilişkin hikayelerin bugünde anlatıldığı, “Dönemin azılı haydutlarından Mijat halkın çok korktuğu biriymiş. Bir kahraman gelip Mijat’ı yakalamış ve idam etmiş. Softic ailesi de Konjic halkına huzur getiren bu kahramanı ödüllendirmek için Vardacka Camisi’ni inşa ettirmiş.” 

 1645 yılında yapıldığı tahmin edilen caminin II. Dünya Savaşı sırasında kapatıldığını ve depoya çevrildiğini belirterek, 1971 yılında Konjic halkı ve Mulic ailesinin desteğiyle cami yeniden ibadete açılmış.

Havan topu ile vurdular

Bosna Hersek’te, 1992-1995 yıllarında yaşanan savaş sırasında ülke genelinde birçok caminin bombalandığı, “Konjic’e yapılan saldırılar esnasında da Vardacka Camisi’ne havan topu isabet etmiş ve havan topu şerefe kısmından yukarısının yıkılmasına neden olmuş.”

2015 yılında Konjic İslam Birliği Meclisi ve halkın desteğiyle caminin temelinden başlanarak onarıldığı, savaşın hemen ardından 1996 yılında İslam Birliğince alınan karar gereği topun isabet ettiği minareye el sürmeyerek aldığı hasarla bırakılmasına karar vermişler.

Konjic şehrine girer girmez hemen göze çarpan yarım minareli cami, yanı başındaki kiliseyle de aynı sokağı paylaşmakta.

Kaynak:AA

YORUM YAP