Bosna Savaşı'nda Sırbistan'a Yapılan Silah Yardımları » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 22:40

Bosna Savaşı’nda Sırbistan’a Yapılan Silah Yardımları

Bosna Savaşı’nda Sırbistan’a  Yapılan Silah Yardımları
Son Güncelleme :

13 Nisan 2018 - 10:54

*Nuray Güney

CIA’nın yaptığı bir çalışmaya göre, Sırbistan’ın 1990’da 460 milyon dolar olan silah ihracat geliri, 1993’de bunun üçte birine düşürmüştü fakat hala silah ihraç edebiliyordu! 1992-1993 yılları arasında uluslararası ambargo altındaki bir başka ülke olan Irak’la Sırbistan arasında yoğun askeri işbirlik sürdürüldü ve Irak, Sırp silah sanayi için önemli bir pazar olmayı devam ettirdi. 1993’ün Mart’ında Sırp Genelkurmay Başkanı Paniç’in Bağdat’a yaptığı ziyaretin Irak medyasında büyük gösteriş ile duyurulması, bu ilişkinin sağlamlığını taahhüt etmektedir. İsveç Firması olan L. M. Ericson ile Sırbistan’ın silah firmalarından Iskra arasında yıllardır süren işbirliğinin, bu yasa dışı ihracat için bulunan yollardan biri olduğu iddia edilmektedir.

Eski Yugoslavya’da çatışan taraflar, silah ihtiyaçlarını uluslararası silah tacirlerinden karşılamakta zorluk çekmediler. Bosna Hersek’in değişik bölgelerinde ve farklı tarihlerde, dünyaca ünlü silah firması Heckler und Koch’un bol miktarda yeni ürettiği makineli tüfeği tespit edilebiliyordu.  1992’de Demokratik Alman polis örgütünden emekli Gerd Kaden, Sırbistan’a Ukrayna Ordusu’ndan 15 avcı uçağı ve Polonya ordusundan 15 hücum bot pazarlarken yakalandı. 1991 sonlarında bir holding kuran Sovyet subayları, Romanya’daki aracılar üzerinden Sırbistan’a Kızılordu silahları satmaktaydı. Karadağ’ın Bar limanına giderken yakalanan birkaç gemide bulunan levazımattan anlaşıldığına göre, Beyrut’taki Hristiyan milislerinin cephaneleri de Sırp güçlere pazarlanıyor.

Boşnaklar neden zorlu bir savaş verdi neden Batı sessiz kaldı gibi onlarca soruya bir nebze olsun cevap vereceğini düşünüyorum bu verilerin.

Giresun Üniversitesi İİBF Lisan Öğrencisi (e-posta:[email protected])

-Yeni Dünya Düzeni’nin Av Sahası Bosna Hersek, Tanıl Bora, Birikim Yayınları, 2. Baskı

-Yeni Dünya Düzeni’nin Av Sahası Bosna Hersek, Tanıl Bora, Birikim Yayınları, 2. Baskı

YORUM YAP