'Bosna kasabı' Karadzic hakkında karar verildi » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Nisan 2024 - 05:31

‘Bosna kasabı’ Karadzic hakkında karar verildi

‘Bosna kasabı’ Karadzic hakkında karar verildi
Son Güncelleme :

24 Mart 2016 - 16:39

Aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanan Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic suçlu bulundu.

Hollanda Lahey’deki BM yargıçları, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic ile ilgili kararını açıkladı. Yargıçlar, Karadzic ile ilgili soykırım suçlarından birini düşürürken, Sırp lideri, ‘insanlığa karşı suç’tan mahkûm etti.

Karadzic, 1992-1998 yılları arasında 100 bin kişinin hayatına mâl olan, 4 milyon Bosnalının evsiz kalmasına yol açan savaştaki rolü nedeniyle savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım ile suçlanıyordu.

70 yaşındaki Karadzic, savaştan sonra 13 yıl kaçmış, sonunda 2008 yılında Belgrad’da yakalanmış ve yargı önüne çıkarılmıştı.

SREBRENİTSA’NIN BAŞ SORUMLUSU

Lahey’deki duruşmalar boyunca Bosna savaşında şiddetin durması için mücadele verdiğini iddia eden Karadzic, “Hangi dinden ya da etnik kökenden olursa olsun, herkesin refahı için çalıştım. Yaptıklarım mahkeme salonlarında yargılanmamalı. Aksine takdir edilmeli” diyordu.

Karadzic, Srebrenitsa Katliamı konusundaysa suçu Sırp ordusunun emirleri dinlemeyen birliklerine atarak “Bazı ölümler yaşandı” demişti.

Temmuz 1995’teki katliamda 8 bini aşkın Boşnak erkek ve çocuk, Sırp güçleri tarafından öldürülmüşlerdi.

Srebrenitsa Katliamı’ndan kurtulan Boşnak Muhammed Durakoviç, bugünkü duruşma için “Herkes televizyonlarına kilitlenecek. Bugünün gelmesini çok uzun süre beklediler” diyor.

 

KAYNAK:  http://beyazgazete.com/haber/2016/3/24/bosna-kasabi-karadzic-hakkinda-karar-verildi-3187998.html

YORUM YAP