Bosna Hersek'te SDA'nın Adayı " Šefik Džaferović "Oldu » Boşnak HaberBoşnak Haber

16 Mayıs 2024 - 23:04

Bosna Hersek’te SDA’nın Adayı ” Šefik Džaferović “Oldu

Bosna Hersek’te SDA’nın Adayı ” Šefik Džaferović “Oldu
Son Güncelleme :

26 Mayıs 2018 - 19:46

Zeynep Işıl Hamziç  Boşnak Medya

Bağımsız Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç’in kurucusu olduğu Demokratik Eylem Partisi (SDA), ekim ayında yapılacak seçimler için devlet başkanlığı konsey üyeliği adayının Sefik Dzaferovic olduğunu bildirdi.

SDA Genel Başkanı Bakir İzzetbegoviç başkanlığında, başkent Saraybosna’da toplanan parti yönetimi, 7 Ekim’de yapılacak seçimde, devlet başkanlığı konseyinin Boşnak üyeliğine aday olacak ismi görüştü. Uzun zamandır birçok ismin gündeme geldiği SDA’da, partinin adayı, SDA Genel Başkan Yardımcısı Dzaferovic oldu.

Ülkedeki en büyük Boşnak partisi konumundaki SDA’da, daha önce Bakir İzzetbegoviç’in eşi Sebija İzzetbegoviç ve mevcut Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic’in de isimleri gündeme gelmiş ancak bu iki isim de aday olmayacaklarını açıklamıştı.

7 Ekim’deki seçimde, Devlet Başkanlığı Konseyi’ne bir Boşnak, bir Hırvat ve bir Sırp üye seçilecek.

Daha önce adaylığını açıklayan isimler arasında Boşnak akademisyen Prof. Dr. Mirsad Hadzikadic, Hırvat kökenli siyasetçiler Zeljko Komsic (Demokratik Cephe) ile Borisa Falatar (Bizim Parti) ve ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin (RS) başkanı Milorad Dodik bulunuyor.

Bu arada, ülkenin önde gelen siyasi partilerinden Sosyal Demokrat Parti (SDP), Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) ve Daha İyi Gelecek İçin Birlik (SBB) ise hala devlet başkanlığı konsey üyeliği için adaylarını açıklamadı. SDP’nin adayının Denis Becirevic, HDZ’nin adayının Dragan Covic ve SBB’nin adayının ise Fahrudin Radoncic ya da Adisa Arapovic olabileceği ifade ediliyor.

Šefik Džaferović Kim Tanıyalım…

Šefik Džaferović, Salih ve Zavidovići’deki Hatke ailesinde doğdu. 1975’te liseyi bitirdi. Daha sonra 1979’da mezun olduğu Saraybosna Hukuk Fakültesi’ne kaydoldu. Mezun olduktan sonra adli ve polis kurumlarında çalıştı. 1979’dan 1986’ya kadar Belediye Mahkemesinde çalıştı ve 1986’dan 1992’ye kadar Zenica Bölge Mahkemesinin yargıcıydı. 1993 yılına kadar avukatlık yaptı. O yıl SDA’ya katıldı. BH’deki savaş zamanında, 1994’ten beri Zenica’da CSB’nin başıydı ve Zenica Belediye Meclisi’nde SDA İcra Komitesi’ne üye olarak atandı. 1996’daki savaştan sonra, Bilgi ve Belge Ajansı (AID) sekreteri oldu.

Siyasi kariyeri
Aynı yıl Zenica-Doboj ilçesine danışman olarak atandı ve 1996’daki genel seçimlerden sonra ilçe meclisi başkan yardımcılığına seçildi. Meclis ayrıca PFBiH Halkları Evine bir elçi olarak seçti. Gelecek yıl SDA İcra Komitesi üyesi olarak atandı. Üç yıl sonra, 2000 yılında partinin sözcüsü olarak atandı. [1] O yıl yapılan genel seçimlerde , il meclisi için SDA listesinin sahibi oldu, ancak [2] oyu yeterli oyu almadı. [3] Ancak, PFBiH Halkları Evi onu PS BH’nin Halklar Meclisi elçiliğine seçti. Gelecek yıl SDA Genel Sekreteri olarak atandı. 

2002 yılında yapılan genel seçimlerde BH Temsilciler Meclisi’nin SDA listesi sahibiydi ve 27,643 oy ve bir yetki aldı. Džaferoviç, Başkan Vekili seçildiğinde Avam Kamarası üyesi için 9 Aralık 2002’de PS BH Temsilciler Meclisi’nin Temsilciler Meclisi’ydi. Borislav Paravac, bir Hırvat üyesi olarak Collegium ve Bariša Čolak’ın Sırp üyesi seçildi.  2005 yılında SDA genel başkan yardımcısı seçildi. 2006’da yapılacak genel seçimlerde yine BH Temsilciler Meclisi’nin SDA listesinde oldu .2010 yılında yapılan genel seçimlerde Džaferović, PS 0 0 oy ve milletvekili görevine getirdiği PS BH Temsilciler Meclisi adayıydı. SDA Džaferović 2013 yılı başkan yardımcılığını yaptı. 2014 genel seçimlerinde Džaferović BH Temsilciler Meclisi’nin SDA listesi sahibiydi ve 30.007 oy alarak görevine devam etti. Džaferović, 9 Aralık 2014’te gerçekleşen PS BH Temsilciler Meclisi’nin kurucu oturumunda ikinci kez, Komite Meclisi Boşnak üyeliğini, Hırvat üyeliği Borjan Krišto ve Klan Bosna Hersek üyesi olarak Mladen Bosiç’i seçti .

Kaynak Haberler.com

YORUM YAP