Bosna Hersek Milli Müzesi 3 yılın ardından tekrar açıldı » Boşnak HaberBoşnak Haber

16 Nisan 2024 - 16:21

Bosna Hersek Milli Müzesi 3 yılın ardından tekrar açıldı

Bosna Hersek Milli Müzesi 3 yılın ardından tekrar açıldı
Son Güncelleme :

15 Eylül 2015 - 20:02

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da bulunan Bosna Hersek Ulusal Müzesi, 3 yılın ardından kapılarını tekrar açtı.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde yapılan ve 2012 yılına kadar hiç kapanmayan müze, kaynak yetersizliği sebep gösterilerek kapanmıştı. Yapılan kampanyalar ve girişimler sayesinde tekrar açılmasına karar verilmesinin ardından bir tören düzenlendi. Törene Başbakan Denis Zvizdiç, birçok bakan ve çok sayıda diplomatla birlikte yüzlerce Bosnalı da müzenin açılış töreninde hazır bulundu. Törenin en dikkat çeken anı ise müzenin kapısında “kapalı” ifadesinin bulunduğu tahtanın kaldırılması oldu.

Törende konuşan Federasyon Başbakanı Denis Zvizdiç, yaklaşık üç yıldır kapalı olan müzenin açılmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirirken, müzenin açılmasında çalışanlarının büyük gayret gösterdiklerine dikkat çekti.

Törene katılan Amerika Birleşik Devleti Bosna Hersek Büyükelçisi Maureen Cormack de müzenin açılışının Bosna Hersek’in geleceği adına büyük önem taşıdığını belirtti. Cormack, ABD’nin yaklaşık 500 bin Amerikan dolarını müzesinin renovasyon çalışmaları için tahsis edeceğini aktardı.

Öte yandan, Milli Müze ve diğer yedi kültür kurumunun tekrar kapanmaması ve maddi olarak desteklenmesi adına belediye, kanton, entite ve devlet düzeyindeki yetkililerin katılımıyla bir mutabakat imzalandı.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu zamanında 1888 yılında kurulan Bosna Hersek Milli Müzesi, Balkanların en büyük müzelerinden birisi olarak gösteriliyor. Dört kısımdan oluşan müzede arkeoloji, doğa tarihi, etnoloji ve kütüphane olmak üzere 4 kısım bulunuyor. 1992-1995 yıllarında yapılan katliamlar zamanında dahi kapanmayan müze, Bosna Hersek’in bürokratik yapısından kaynaklanan finans problemlerinden dolayı 3 yıl önce kapanmıştı.

 

Kaynak: CİHAN http://www.cihan.com.tr/tr/bosna-hersek-milli-muzesi-3-yilin-ardindan-tekrar-acildi-1890056.htm

YORUM YAP