Bosna Hersek ve Azerbaycan Ticari İlişkileri Geliştirecek » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 22:02

Bosna Hersek ve Azerbaycan Ticari İlişkileri Geliştirecek

Bosna Hersek ve Azerbaycan Ticari İlişkileri Geliştirecek
Son Güncelleme :

01 Aralık 2016 - 17:49

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak resmi temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak resmi temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Aliyev, Bosna Hersek ve Azerbaycan arasındaki güçlü siyasi ilişkilerin bölge için önemli olduğunu söyledi.

İki ülkenin uluslararası kurumlarda daima birbirine destek verdiğini hatırlatan Aliyev, ticaret hacminin artırılması gerektiğini vurguladı.

Azerbaycan’ın gerçekleştirdiği küresel enerji projelerinden bahseden Aliyev, Bosna Hersek’in de bu projelere katılacağını ümit ettiğini kaydetti.

Crnadak, temasları kapsamında Azerbaycanlı mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile de bir araya geldi.

Bakanlıkta ikili ve heyetlerarası görüşmelerde bulunan Crnadak ve Memmedyarov, ortak basın toplantısı düzenledi.

Memmedyarov, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin iyi düzeyde olduğunu, mevkidaşıyla yaptığı görüşmede ticari ilişkilerin de iyileştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Azerbaycan ve Bosna Hersek arasındaki ilişkilerin yasal altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Memmedyarov, ilerleyen dönemlerde iki ülke arasında bazı anlaşmaların hazırlanacağını ve imzalanacağını bildirdi.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin gelecek yıl başında faaliyete geçeceğini belirten Memmedyarov, bu projenin Bosna Hersek için büyük imkanlar sağlayacağını ifade etti.

“Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz”

Crnadak da Azerbaycan’la çok iyi düzeyde olan siyasi ilişkileri, ticari faaliyetleri artırarak daha da geliştirmek istediklerini belirtti.

Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini ve yakın zamanda Bosna Hersek parlamentosunda bu konuda bir karar kabul edildiğini hatırlatan Crnadak, “Dağlık Karabağ sorununun barış yolu ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü göz önünde bulundurularak çözülmesinden yanayız.” dedi.

Mevkidaşıyla yatırım ve enerji konularını da konuştuklarını söyleyen Crnadak, enerji, ulaştırma ve altyapı projelerine büyük ilgi gösterdiklerini kaydetti.

Bosna Hersek’te gerçekleştirilen reformlardan bahseden Crnadak, “Ülkemizi yatırımlar için cazip hale getirmeye çalışıyoruz. Azerbaycan Bosna Hersek’e yatırım yapıyor fakat bunun seviyesini artırmak istiyoruz. Yakın gelecekte Azerbaycan’la iş forumu düzenlemek niyetindeyiz.” dedi.

Ülkesinin Avrupa Birliği’ne entegrasyon sürecine odaklandığını fakat kendilerine yakın ülkelerle işbirliğine de önem verdiklerini vurgulayan Crnadak “Azerbaycan da bizim için önemli olan ülkelerden. Ticaret hacmimiz neredeyse sıfıra yakın, yaklaşık 350 bin avro düzeyinde. Bu rakamın artacağını ümit ediyorum.” şeklinde konuştu.

Crnadak, Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak Güney Gaz Koridorunun bir ayağı olan Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesine (TAP) katılıp katılmayacakları yönündeki soruyu, “TAP konusunda ülkemizde henüz uzlaşı sağlanmış değil. Yeni hükümet kurulduktan sonra bu konunun da çözüme kavuşacağını ümit ediyorum.” şeklinde yanıtladı.

 

Kaynak: http://www.haberler.com/bosna-hersek-ve-azerbaycan-ticari-iliskileri-9015871-haberi/

1

YORUM YAP