Bosna Devleti'nin Ünlü Kraliçesi Katarina Kosača » Boşnak HaberBoşnak Haber

5 Mayıs 2024 - 02:45

Bosna Devleti’nin Ünlü Kraliçesi Katarina Kosača

Bosna Devleti’nin Ünlü Kraliçesi Katarina Kosača
Son Güncelleme :

05 Mart 2017 - 1:44

Hazırlayan: Zeynep Işıl Hamzıç  Boşnak Medya

Katarina Vukçiç Kosaça-Kotromaniç  

1424 Aralık ayında  Blagay’da doğdu. 25 Kasım 1478 yılında Roma’da öldü. Katarina ,Kral Stjepan Tomaş’ın karısıydı ve Bosna kraliçesiydi. Onun babası Styepan Vukçiç Kosaça  Poljica , Makarska sahili ve Hum( Önceden Hersek Toprakları Hum diyebilmekteydi) topraklarına  hükmediyordu.

Katarina’nın tacı.

Ortaçağ Bosna Devleti, Balkanlar’da ve Avrupa’da ki diğer devletler gibi büyük Kraliyet Aileleri tarafından yönetilmiş. Bulgaristan’da Şişmanlar, Sırbistan’da Nemanyiçler, Karadağ Balşiçler, Hırvatistan’da Arpadoviçler, Macaristan’da Anjuvinciler, Rusya’da Romanov Ailesi olduğu gibi, Bosna’daki Kraliyet Ailesi de Kotromaniç Kraliyet ailesi olmuştur.

Bosna’yı diğer devletlerden farkı kılan ise kadın hükümdarlarında Ortaçağ Bosna Devleti’ni yönetmesi olmuştu. Bu kadın hükümlardan en önemli isim ise, Kraliçe Katarina Kosaça dır.

Katarina evlilikten önce Bogomil mezhebine mensuptu ve evlenirken Katolikliği  kabul etmişti.

Katarinanın 3 çocuğu vardi: Sigismund, Katarina ve 3. Çocuğun ismi bilinmemekte.

Papa Stjepan Kosaça’ya “Herzog” anlamına gelen bu kelimeyi unvan olarak kullanmıştır. Katarina’nın babası Styepan Vukçiç bu askeri unvanı çok beğenmiş ve bütün diplomatik konuşmalarında ve vesikalarinda bu unvanını Boşnakçasini “Herseg” ismini kullanmıştır. Bu yüzden Hercegovina günümüzde Bosna Devleti’nin ismi olarak kullanılmaktadır.

Herseg Stjepan,  o dönemde Bosna’ nın en önemli hükümdarlarında biri olarak bilinmektedir. Bosna hükümdarı Kotromaniç ailesine her zaman sandık kalmış ancak Bosna Kralı Tomaşeviç’in Bosna’ da yaşayan Bogumillere karşı olan tavrı ve baskısı sebebi ile Herseg Stjepan Kosaçayla ilişkilerinin bozulmasına neden olmuştur. Herseg Stjepan Begomilleri koruma altına almış ve ilk defa Kotromaniç ailesine karşı tutum göstermiştir. Tomaşeviç bu hareketleriyle ve Bagomillere karşı büyük baskılarıyla Papa Liga ya bağlılığını göstermeye çalışmıştır. Stjepan Tomaşeviç ve Herseg Stjepan Kosaça kendi ilişkilerini belli bir müddet sonra aile bağlarına kadar çıkarmışlardır.

Katarina’nın kocası 10 Haziran 1460 yılında ölüyor.Stjepan’ın ölümüyle  artık krallığın ilk kadını olarak statüsü devam etmeyecektir. Kocasının halefi Stjepan Tomaşeviç tarafından ona anne kraliçesi unvanını veriyor ve Kraliçe Mara’nın sarayında yaşamanı sürdürmüş.

1463 yılına gelindiğinde Fatih Sultan Mehmed  tarafından yapılan Bosna fethi  esnasında Katarina Kozograd’ta bulunuyordu. Kuşatma esnasında Katarina  Kupres’e kaçmayı başarmış ve orada direniş hareketleri organize etmiştir. Katarina’nın örgütlenmiş olduğu  direniş başarısızlığa uğrayınca kendisi  sonra  Dubrovnik’a kaçmış ve oradan da Roma’ya gitmiştir.

Osmanlılar Katarina’nın çocuklarını alıp İstabul Sarayına getirdiler  ve orada İslamı kabul etmelerini sağladılar. Katarina’nın erkek kardeşi Stjepan  İslamı kabul etmiştir İslamı kabul ettikten sonra Ahmed-paşa Hersekoğlu olarak bilinmektedir. Katarina’nın oğlu Sigismund Osmanlı İmparatorluğu’nda çok fazla kariyer yapmışdır. Karesi Sancak beyi olmuştur. Kendisi İslamı kabul ettikten sonra İshak ismini almıştı. Kendisine babasından dolayı Kraloğlu diyorlardı.

ÖLÜMÜ

Katarina 1478 yılında Roma ‘da vefat etmiştir. Santa Maria in Aracoeli kilisesinde kendisine anıt yapılmış ve mezarı da vardır. Katarina’nın mezar taşına eski Boşnak dilinde yazı olmasına rağmen 1590 yılında Latince harflerle yazısı değiştirilmiştir.

 

YORUM YAP