Bosna Banlığı'nın Kurucusu Ban Boric » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Nisan 2024 - 04:45

Bosna Banlığı’nın Kurucusu Ban Boric

Bosna Banlığı’nın  Kurucusu Ban Boric
Son Güncelleme :

08 Haziran 2016 - 19:17

Ban Boric

Boric(latice:Boricius,yunanca:Boritseis) Bosna’nın Macar Krallığı’na bağlı bilinen ilk Banı’dır. 1154 yılında Ban olarak atanmış,kayıtlarda ismi en son 1167 yılında geçmiştir.

1154

Macar Krallığı’nın Bosna’daki etkisi arttıkça Boric Macar Krallığı’nın destekçisi oldu ve 1154 yılında yeni kurulan Bosna Banlığı’nın yeni Banı olarak atandı.

Boric’in adı ilk defa 1154 yılında Bizans-Macar Savaşı sırasında geçer. Macar Krallığı’nın bir vasalı olarak Bohemya Kıtası ile birlikte Bizans’ın elinde olan Branicevo saldırısına katıldı. Bu saldırıda Palatine Belos’a yardım etti. Bizans İmparatoru 1.Manuel bir bölük askeri Sava Nehrini geçip Belgrad’a doğru Macar Ordusu’nun peşinden gönderdiyse de bu birlik yenildi.

John Kinnamos’a göre Boric Bosna Devleti’ni elinde tuttu fakat Bosna Sırp Prensliği’ne bağlıydı dolaylı olarak Macarlara tabiydi.

1162-63

2. Andrew Kral Stefan’ın izniyle Tapınakçıların Pozega’daki bazı taşınmazlarının Bosna Banı Boric’e hediye olarak verdi. 1162-63 yıılları arasında Macar İmparetorluğu içindeki taht kavgaları sırasında Bizans Karşıtı blokta yer aldı. Bunun nedeni Hırvat Banı Belos’un imparatorluk içerisinde fazla güçlenmesini istememesiydi. Kral 4. Stefan’ın seçilmesinden sonra paralı askerlerinin komutanı Gottfried Boric ile 1163’te karşı karşıya geldi. Fakat Boric’in bu savaştan sonra mı ya da daha sonra kralın emriyle mi Banlıktan azledildiği bilinmemektedir.

1167

Boric Macar Ordusu’na katılıp Zemun’da savaşmasına rağmen Macarlar Bizanslılara yenildi ve Bosna Bizans toprağı oldu.

Sahip Oldukları

Boric’in Sava’nın iki yakasında da toprağı vardı.Ayrıca Pozega’da da toprağı vardı.

Mirası

Boric’in hanedanı bazı tarihçiler tarafından Boricevicler olarak adlandırılır.Oğullarının ismi Boric ve Pavao torunlarınınki ise Odola Celk ve Boric’ti.

Simeon Bogadanovic Sırp Prensi’nin karısı Ana’nın Boric’in kızı olduğunu iddia etmekteyse de büyük ihtimal Boric’i Boris Kalamanos ‘la karıştırmaktadır.

Son dönemdeki birçok kaynak onu Bosna’nın hükündarlarının Kotromanic hanedanı da dahil olmak üzere atası olduğunu söylemektedir.

Boric’in Berislavici Grabarski adlı soylu aileninde öncülü olduğu sanılmaktadır.

Ünvanları

Latince ünvanı Bosna Banı 1163 yılındaki sözleşmeye göre

yunanca Bosna Eyaleti’nin Valisi John Kinnamos’a göre

Tercüme : Murat KUCEVİC-BOŞNAK MEDYA

YORUM YAP