Bir Srebrenitca öyküsü » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Mayıs 2024 - 06:40

Bir Srebrenitca öyküsü

Bir Srebrenitca öyküsü
Son Güncelleme :

14 Mart 2017 - 13:49

 

Hazırlayan: Zeynep Işıl Hamziç.  BOŞNAK MEDYA

Hren Aleksandar Rudolf, Bosna Savaşı’nda savunmasız binlerce Boşnak’la aynı acıları paylaşan bir Hırvat, 35 yaşında bir insan.  

Bosna savaşında korunmasız, silahsız ve masum binlerce insan BM tarafından güvenlikli bölge olarak ilan edilen yer olan Srebrenica’ya sığınmaya başlar.

Sivillere kesinlikle korunacakları söylenir. Kâğıt üzerinde buraya tek bir Sırp’ın dahi girmesi imkânsızdır.

Bu şekilde 45 bine yakın insan Srebrenitsa’da düşmanlarından emin olacakları düşüncesiyle bir araya gelir. İnsanların toplandıkları yerlerden biri de akü fabrikasıdır.

Bölgeyi korumakla görevli 400 Hollandalı BM askeri on binlerce masum Boşnak’ı katillere teslim eder.Tuzla’ya ulaşmak için yollarda revan olanlar ise dağlara konuşlanmış Sırp Çetniklerin hedefindedir.

Binlerce Boşnak’ın arasında onlarla birlikte Hırvat Hren de vardır. Askerler Hren’e gidebileceğini söylediğinde o arkadaşlarını bırakmaz, onların uğradığı zulmü kabullenmez.

Fabrikadan zorla çıkarılarak ölümün kucağına atılan Boşnakların Srebrenitsa’dan Tuzla’ya dağlardan yürüyüşüne o da katılır.Oysa dağlardaki Sırp Çetnik gruplar yakaladıkları Boşnakları bir bir öldürülürler. Gruplar halinde Srebrenica’nın bazı bölgelerine götürerek toplu şekilde katlederler.  

Savaş biter, ne ailesi ne de çevresindekiler Hren’den haber alamaz. Yetkili mercilere kayıp olduğu bildirilir.

Yıllar sonra, savaş sırasında katledilenler bulunabilen toplu mezarlardan çıkarılır ve DNA testiyle kimlikleri tespit edilir. Hırvat Hren’de katledilen Boşnaklar arasındadır.

Ailesi Hren’in Srebrenitsa şehitliğine gömülmesini, yaşarken terk etmediği Boşnak arkadaşlarıyla birlikte olmasını ister.

Vicdani görevini yerine getirmiş, şahit bir insan olarak arkadaşlarıyla birliktedir artık.

Kaynak:İHA

 

YORUM YAP