BİR SIRP ÖĞRETMENİN GÜNLÜĞÜNDEN LESKOVAC'TA BOŞNAK KATLİAMI ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

2 Mayıs 2024 - 03:25

BİR SIRP ÖĞRETMENİN GÜNLÜĞÜNDEN LESKOVAC’TA BOŞNAK KATLİAMI !

BİR SIRP ÖĞRETMENİN GÜNLÜĞÜNDEN LESKOVAC’TA BOŞNAK KATLİAMI !
Son Güncelleme :

18 Ekim 2021 - 17:25

BİR SIRP ÖĞRETMENİN GÜNLÜĞÜDEN LESKOVAC’TA BOŞNAK KATLİAMI !
 
Osmanlı Türk Devleti idaresi altında iken Prizren vilayetinin 1870 tarihli ilk yıllığında (sayfa 107-110) Leskofça’da (Leskovac, Güney Sırbistan) büyük çoğunluğu Boşnak olan 10.525 müslüman yaşıyordu. 2011 yılı Sırbistan nüfus sayımına göre sadece 5 Boşnak kalmış.
Onlarca yıl süren ölüm kovalamacası !
 
Leskovac öğretmeni Yosif H. Kostiç Boşnaklara yapılan kötülükler hakkında şunları yazdı: “Aralık ayının sert geçen kışından sonra çıplak, yalın ayak, karların arasından yürüyerek kaçan ve evlerini Leskovac’ta bırakan birçok Türk (Boşnak) vardı.
 
O gece, çok sayıda çocuk arabalarda ya da beşikte veya annelerinin omuzlarında şiddetli soğuktan öldü, Türk (Boşnak) aileler ise çok sert geçen kış mevsiminde Güney Morava Nehri vadisi boyunca (katlimlardan)kaçıyorlardı.
 
Türk (Boşnak) ailelerin geri çekildikleri Vranye ve Kumanovo’ya Grdelica geçidinden geçen yol boyunca, çok sayıda ölü çocuk ve kaskatı kesilmiş yaşlı adam cesetleri görülüyordu.
 
Kaçışlar trajikti. İnekler ve öküzler karda arabaları yavaş yavaş çekiyorlardı ve çok az kızak vardı. Bu nedenle Grdelica geçidi boyunca ölümden kaçışlar yavaştı
 
(Süleyman Aliçkoviç’ten alıntı)

YORUM YAP