Balkanlar'ın Sibirya'sı Peşter Yaylası.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

16 Nisan 2024 - 17:08

Balkanlar’ın Sibirya’sı Peşter Yaylası..

Balkanlar’ın Sibirya’sı Peşter Yaylası..
Son Güncelleme :

19 Temmuz 2015 - 16:54

Balkanlar’ın Sibirya’sı Peşter Yaylası..

Sırbistan’ın güneybatısında, Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinin en yüksek rakımlı yaylası, dondurucu soğuk ve karlı hava nedeniyle halk arasında “Balkanlar’ın Sibirya’sı” olarak nitelendiriliyor

Pester-kis-kar_18

PEŞTER’DE KAYAK

Sırbistan’ın güneybatısında, Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinin en yüksek rakımlı yaylası Peşter, dondurucu soğuk ve karlı hava nedeniyle halk arasında “Balkanlar’ın Sibirya’sı” olarak nitelendiriliyor.

Karın yağmasıyla beyaza görünen yayla, karda doğa yürüyüşü yapmayı sevenlerin en uğrak yerlerinden biri haline geldi.

Yıllık hava sıcaklıkları ortalamaları göz önüne alındığında bölgenin en soğuk yerleşim birimi olan Peşter, aynı zamanda 900 ila 1200 metrelik rakımıyla Balkanlar’ın en yüksek yaylası konumunda.

Syenitsa, Novi Pazar ve Tutin şehirlerine yayılan ve yaklaşık 50 kilometrekarelik bir alanı kapsayan yayla ve civarında yaklaşık 40 bin kişi yaşıyor.

peşşş

“Balkanlar’ın Sibirya’sı” olarak nitelendirilen Peşter Yaylası, aynı zamanda farkı kültür, etnik köken ve dinlerden insanların bir arada yaşadığı bir yer olarak da biliniyor. Tarih boyunca farklı milletlere yurt olan yaylada bugün, yüzde 80 Boşnak, yüzde 20 Sırp nüfus yaşıyor. Yaylada ayrıca sayıları az da olsa Arnavut halk da bulunuyor.

Peşter Yaylası’na Novi Pazar istikametinden gidilirken, UNESCO’nun kültür mirasları listesinde de bulunan 13. yüzyıla ait Ortodoks “Sopoçani” Manastırı ve sadece birkaç kilometre uzağındaki Delimecu İslam Merkezi ile 2009 yılında inşa edilen çift minareli cami de yayladaki bir arada yaşamanın örneklerinden sadece biri. 77 metre yükseklikleriyle Balkanların en yüksek minarelerinin de bulunduğu Peşter Yaylası’ndaki bu minareler sanki gökyüzü ile yeryüzünü birbirine bağlıyormuş izlenimi veriyor.

Yaylada ayrıca Osmanlı dönemine ait çok sayıda mezar taşı rastlamak da mümkün.

Bölgedeki önemli Osmanlı eserlerinden bir diğeri ise Syenitsa şehir merkezindeki Valide Sultan Camisi. Sultan 2. Abdülhamid’in annesi tarafından yaptırılan cami, şehrin en önemli simgelerinden.

Bölgenin önemli şehirlerinden biri olan Syenitsa’ya beş kilometre uzaklıkta ise “Jari” Kayak Merkezi bulunuyor.

Yılın 138 günü “sıfırın altında”

Meraları ve hayvancılık ile ün salan Peşter Yaylası’nda yaşayanların büyük çoğunlu “daha iyi bir yaşam” için Avrupa ülkelerine göç etse de Peşter’de kalanlar hala hayvancılıkla uğraşmaya devam ediyor. 

Tuzinya köyünden Naser Kurtanoviç, 120 koyunu, 10 keçisi ve dört büyükbaşı olduğunu belirterek, “Çalışırsanız kar ederseniz” dedi.

Peşter’in eteklerinde bulunan Karayukiç Kaynakları yerleşkesi ise eski Yugoslavya ülkelerindeki en soğuk bölge olarak biliniyor. Hava sıcaklığının sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü bölgede, hava sıcaklığı son olarak 2005 yılında sıfırın altında 39.8 derece olarak ölçüldü.

Sırbistan Meteorloji Kurumunun bölgedeki yetkilisi Danka Cogoviç, bu yıl da bölgedeki hava sıcaklığının epey düştüğünü ve son olarak sıfırın altında 36 derece olarak ölçüldüğünü kaydetti.

Alınan bilgiye göre, Peşter Yaylası’nda sadece 83 gün hava sıcaklığı 25 derecenin üzerine çıkarken, yılın 138 günü ise hava sıcaklığı sıfırın altında seyrediyor.

AA

YORUM YAP