Avrupa'nın İlk Kahvehanesi.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 05:45

Avrupa’nın İlk Kahvehanesi..

Avrupa’nın İlk Kahvehanesi..
Son Güncelleme :

16 Kasım 2021 - 19:08

Osmanlı döneminde Saraybosna siyasi, manevi ve ticari olarak bölgenin merkezi haline gelmişti. Avrupa’nın ilk kahvehanesi de 1534’de Hacı Şaban tarafından Saraybosna’da açılmıştı. 

 

Saraybosna’nın şehir tarihine hakim mimarlardan Mufid Garibija, Dnevni Avaz gazetesi için kaleme aldığı yazıda Avrupa’nın ilk kahvehanesinin Londra’daki kahvehaneden tam 120 yıl önce, Saraybosna’da Bentbaşı’da açıldığını ifade etti. 

Oldukça popüler olan kahvehanenin burada yapılmasının nedeni, Gazi İshak Bey Tekkesi’ne yakın olmasıydı.

Garibija, “Saraybosna halkı bu kahvehaneye sonradan „Hacı Şaban’ın Kahvehanesi“ adını koydu. Bu mekan sadece Osmanlı döneminde değil, Avusturya-Macaristan döneminde de bir kült merkezi oldu ve kahvehanenin ziyaretçileri her kesimden insanlardı” dedi.

Zaman geçtikçe şehirde başka kahvehaneler de açılmaya başladı.

Garibija, „Eski Yugoslavya döneminde Saraybosna’da ilk kafeler açıldı. İlginçtir ki kanunda tanımlı olmadığı için kanunen tescil edilemeyen kafeler o dönemde büfe olarak kaydedilmiş. Bu alandaki ilk büfe, Vijecnica yakınındaki “Evergreen” büfesiydi, en popüleri ise bodrum katındaki bugünkü Güzel Sanatlar Akademisi’nin yanındaki ünlü “Gong” idi. Bu kafe, ünlü bir boksörlerden olan ve birçok defa Bosna Hersek şampiyonu ve walter kategorisinde Yugoslav milli takımının eski üyesi olan Şaban Toskiç tarafından açıldı” diye yazdı. 

Eski Yugoslavya’daki ilk kafe de Saraybosna’da açıldı

Eski Yugoslavya’nın ilk kafesinin de Saraybosna’da açıldığını söyleyen Garibija, „Bölgedeki kafe olarak tescil edilen ilk mekan da Saraybosna’daki “Lisac“ oldu. Sahibi Damir Lisac’ın yetenekleri ve tanıdıkları sayesinde büfe bir kafeye dönüştürüldü ve kendisi bu konudaki yasayı değiştirmeyi başaran isim oldu“ dedi. 

Balkan News

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN