Arnavutluk Hakkında 12 İlginç Bilgi » Boşnak HaberBoşnak Haber

23 Nisan 2024 - 21:25

Arnavutluk Hakkında 12 İlginç Bilgi

Arnavutluk Hakkında 12 İlginç Bilgi
Son Güncelleme :

06 Ocak 2022 - 18:07

Arnavutluk, kültürüyle ve halkının günlük yaşamıyla ilginç bir yer. İşte Arnavutluk hakkında 12 ilginç bilgi!

Arnavutlar birçok batıl inanca sahip

Arnavutluk’ta gezerken birçok evin çitlerinde veya girişinde bebek veya oyuncak ayı olduğunu görürsünüz. Bunu kötü ruhları kovmak için kullanırlar. Eğer bir yere içecek dökerseniz kötü şansı önlemek için aynı yere su dökmeniz gerektiğine dair bir inançları davar. Daha böyle birçok ilginç inanca sahipler.

Arnavutluk’ta din yasaklanmıştı

Arnavutluk hakkında en ilginç bilgilerden biri, komünist dönemde (1941-1992), dinin yasaklanmış olmasıdır. Bunun nedeni Arnavutluk’u dünyadaki ilk ateist memleket yapmaktı. Bu yüzden Enver Hoca iktidarı zamanında birçok kilise ve cami yıkıldı. Fakat, günümüzde, her dinden insanın barış içerisinde yaşadığı Arnavutluk din konusunda en hoşgörülü memleketlerden biri olarak bilinmektedir.

Yurtdışındaki Arnavut sayısı, Arnavutluk’taki Arnavut sayısından daha dazla

Arnavutluk’un şu anki nüfusu 2,8 milyon fakat yaşam şartları, işsizlik ve kötü koşullar yüzünden birçok Arnavut yurtdışında yaşamaktadır. Şu anda toplam 10 milyon Arnavut yurt dışında yaşıyor. Avrupa, 2. Dünya Savaşından sonra en büyük göçü Arnavutluk’taki komünizmin ve ekonominin çöküşüyle gördü. Birçok Arnavut, İsviçre, Almanya, Yunanistan, İtalya ve Türkiye gibi ülkelere yerleşti. Şu anda da birçok Arnavut’un hayali ise yurtdışında daha iyi işler bulmak, eğitim almak ve daha iyi koşullarda yaşamak.

Ülkede 750,000’den fazla sığınak vardı

Arnavutluk tarihinin en ilginç bilgilerden biri Enver Hoca’nın sığınaklara karşı özel ilgisinin olmasıydı. Komünist dönemde, Enver Hoca, yaklaşan bir savaş için 750.000’den fazla sığınak inşa edilmesini emretti. Fakat, yaklaşan bir savaş yoktu ve sığınaklar boşuna inşa edilmiş oldu. Günümüzde hala Arnavutluk’un her yerinde 160.000’den fazla sığınak bulunmaktadır. Bazıları tarım barakası, stüdyo, kafe ve hatta otel olarak kullanılmakta. Sığınaklar kısmen 1997 yılındaki yaşanan iç savaşta işlevine uygun kullanıldı.

Arnavutların tercihi Mercedes

 

Arnavutluk’ta hemen herkes Mercedes kullanmaktadır. Neden mi? Farklı bir girişimcilik anlayışına sahip olan Arnavutlar, göç başladıktan sonra her yurtdışından döndüklerinde Mercedes Benz ile geri dönüyorlar ve tamamen legal bir şekilde arabalarını satıyorlar. Arnavutluk’un kötü yolları için güvenilir olan bu araçlar şimdilerde birçok Arnavut için olmazsa olmazlardandır.

Arnavutluk’ta McDonald’s yok

Arnavutluk’ta bir McDonald’s ziyafeti çekmeyi beklemeyin! Evet, doğru, Arnavutluk’ta bir tane bile McDonald’s şubesi bulunmamakta.

Arnavutlar kahveye bayılıyor

Balkanların çoğunda olduğu gibi, Arnavutlar da kahve sevdalısı. Bir kafede oturup kahve içmek ve rahatlamak onlar için bir sanat. Arnavutluk’ta çok fazla kahve dükkânı bulunmaktadır, Arnavutluk sokaklarında gezdiğiniz anda fark edeceğiniz ilk gerçeklerden biri de budur!

Xhiro; bir Arnavut geleneği

Xhiro,Arnavut geleneklerinden en ilginç olanlarından biridir. Arnavutlar her sabah yaşadıkları yerin merkezine bir yürüyüşe çıkarlar, bu sayede herkes birbirini görür ve selamlaşır. Ayrıca bazen çiftçiler yetiştirdikleri ürünleri satarlar ya da insanlar sokak kenarlarında mangal yakarlar.

Besa Kanunu

Arnavutluk denilince insanların aklına güvenle ilgili bazı endişeler doğmakta. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa, besa yasasını bilmiyorsunuz demektir. Besa, kabaca ‘şeref sözü’ ve ‘sözünü tutmak’ anlamına gelir ve eski bir kültürel gelenektir. Arnavutlar için yardıma ihtiyacı olan birine göz kulak olmak besa kanunu yani bir şeref meselesidir.

Ülkenin yüzde 70’i dağlık arazi

Her ne kadar ülkeye sadece Arnavut Rivierasını görmek için birçok ziyaretçi gelse de ülkenin çoğu dağlık araziden oluşmaktadır. Arnavutluk plajlarıyla ünlü olduğu için birçok kişi ülkenin yüzde 70’inin dağlardan oluşmasına çok şaşırmakta. Ayrıca deniz seviyesinden ortalama 708 metre yüksektir. Ülkenin kuzeyinde çok güzel yürüyüş ve trekking rotalarını bulabilirsiniz.

Dilleri, hiçbir dile benzemiyor

Arnavutça ya da ‘shqip’e benzer bir dil bulunmamakta. Dilin kökeni Hint-Avrupa’dır. Biri Tosk (güney lehçesi) diğeri Geg (kuzey lehçesi) olmak üzere iki lehçesi vardır. Neredeyse herkes için öğrenilmesi zor bir dildir; kelimeleri uzundur ve seslerin çıkartılması hayli zordur.

Keyif memleketi

Arnavutluk’ta günün en sıcak saatleri olan öğlen 2 ile akşam 6 arasında birçok dükkân paydos etmektedir. Bu süre zarfında insanlar rahatlamak, kahve içmek veya sadece kestirmek için kendilerine vakit ayırırlar. Tabi, bu durum Tiran gibi büyük şehirlerde çok görülen bir durum değildir.

Balkan News

YORUM YAP