Arnavut Mutfağından Samsa ( Arnavut Mantısı ) Tarifi ve Malzemeleri » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 01:44

Arnavut Mutfağından Samsa ( Arnavut Mantısı ) Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mutfağından Samsa ( Arnavut Mantısı ) Tarifi ve Malzemeleri
Son Güncelleme :

22 Nisan 2023 - 16:21

Arnavut Mantısı Samsa

Mantı, Arnavutlarda bir börek çeşididir ve çoğu zaman mantı denildiğinde bizim aklımıza “Kayseri Mantısı” değil de samsa veya kıymalı olarak yapılan börek çeşidi gelir. Samsa, içi boş olarak hazırlanan bir börek. Yine özenle hazırlanan hamurun, lokum büyüklüğünde kesilip pişirilmesi ve en son üzerine sıcakken yoğurtlu sarımsak ilave edilerek hazırlanan bir börek çeşididir.

Samsa konusunda bu satırları yazarken bile garip bir düşünceye kapılıyoruz, çünkü içi boş olarak yapılan, pişirilen ve üzerine sadece sarımsaklı yoğurt konulan bir şey nasıl bu kadar lezzetli olabiliyor, inanılmaz bir şey!

Hele ki sıcak halde üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt ve bir de kenarlardan biraz fazla pişmişse (karemelize) enfes bir şey ortaya çıkıyor. Mutlaka deneyin!

MALZEMELER

1 Kilo Un
1 küçük paket maya (suyla birlikte eritilir) maya tercih, isterseniz mayasız da olur.
1 Kilo Yoğurt
1 Çay bardağı Sıvı Yağ
2 Diş Sarımsak

HAZIRLANIŞI

 

Hamuru için ise, 1 kilo un,  bir miktar tuz, 1 paket küçük maya ve suyla birlikte yoğrulur, kulak memesi kıvamına geldikten bir miktar (15 dk.) dinlendirilebilir.

Daha sonra hamur üç eşit parçaya ayrılarak,  sırasıyla açılır.Açılan hamurun üzerine yağ sürülerek, ortasında yuvarlak kalacak şekilde yanlardan kesilir ve orta bölümde toplanır.  Unla birlikte tepsi boyutuna kadar tekrar açılır.

Margarin ve sıvı yağ birlikte eritilir. Ortalama tepsi boyutunda tekrar açılan hamurun üzerine margarinle birlikte eritilen sıvı yağ sürülür ve kenarlarından kol böreği gibi bir miktar kıvrılır bıçakla kesilir. Daha sonra küçük parçalara ayrılır. Tepsinin üzerine yağ sürülerek mantılar dizilir.

Fırında pişirilen mantıların üzerine yoğurt ve sarımsakla hazırlanan karışım dökülür ve sıcak sıcak yenir.

Afiyet olsun.

 

Kaynak: http://www.arnavut.com/samsa/

YORUM YAP