Alija İzetbegoviç'i Neden Karalıyorlar ? Amacınız Ne !! » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 11:39

Alija İzetbegoviç’i Neden Karalıyorlar ? Amacınız Ne !!

Alija İzetbegoviç’i Neden Karalıyorlar ? Amacınız Ne !!
Son Güncelleme :

22 Ekim 2021 - 20:36

RAHMETLİ ALİYA İZETBEGOVİÇ’İ 19. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE RAHMET VE ÖZLEMLE ANIYORUZ.
 
Karadžić: Müslüman halk yok olacaktır.
İzetbegović: Hayır, biz yok olmayacağız !
 
Karadziç, savaş suçları ve içinde soykırım suçu da olan insanlık suçlarını işlemekten ömür boyu hapis cezası aldı, İzetbegoviç’in ismi insanlık tarihine altın harflerle yazıldı.
Alija İzetbegović’in aramızdan ayrılışının 19. ile Bosna Kurtuluş ve Bağımsızlık Savaşının sona ermesinin 26. yılındayız.
Bu zaman zarfında ağzı olan konuştu;
Aliya ve onun gibileri bir daha Boşnak Milleti’nin başına gelmesin diye her türlü iftira, karalama ve suçlamalar yapıldı. Bu kötüleme kampanyasına maalesef Boşnaklardan bazıları da katıldı !?
Oysa bu tarihi sözler her şeyi net bir şekilde anlatıyor.
Bir tarafta çok önceden hazırlanmış ve Boşnakları kendi vatanlarında yok etmeyi amaçlayan, içinde soykırım dahil her türlü insanlık ve savaş suçlularının olduğu bir projesinin başına getirilmiş, daha sonra Boşnaklara soykırım yapmaktan suçlu bulunan ve Lahey Adalet Divanı’nda ömür boyu hapse mahkum olan Bosna Kasabı Radovan Karadžić,
Diğer tarafta ise vatanı ve halkının bağımsızlığı, özgürlüğü ve barış, insan sevgisi için, insan hakları için ömrü boyunca mücadele vermiş bu uğurda hapse girmiş büyük bir insan; Alija İzetbegović.
Boşnak tarihinin en önemli dönemecinde (yok olma ile var olma noktasında) çok önemli bir rol oynamış ve 1463 yılından beri tarihte ilk defa Bosna Hersek Cumhuriyeti Devleti’ni demokratik bir referandum sonucu kurmuş, hemen ardından bu devletin BM üyeliğine kabul edilmesini sağlamış (ki bu hamlesinin ne anlama geldiği, bu hamlenin hayati önemi maalesef insanlarımız tarafından henüz anlaşılmış değildir. Eğer RBİH, BM üyesi olmamış olsaydı Bosna Savaşı uluslararası yasalara göre bir Kurtuluş ve Bağımsızlık Savaşı olmazdı. Savaş sonrası açılan davaların seyri Boşnaklar için çok farklı olurdu !), 1907 yılında Boşnakların anadili olan Boşnakça’nın (Bosanski Jezik) ve Boşnaklara, Boşnak denilmesinin de yasaklanmasından sonra 1993’te Boşnaklara, Boşnak denilmesini ve Boşnakların dili olan Boşnakça’nın da dünyaca kabul edilmesini sağlamış, Boşnaklara Soykırım planını da içinde barındıran Eski Yuguslavya Halk Ordusu (JNA) destekli, Bosnalı Sırplara kurdurulan ordu (VRS) ve Sırp-Karadağlı çetnikler ile dışarıdan gelen paralı sözde gönüllü savaşçıların, Bosna Hersek’in işgali karşısında Bosna Hersek Cumhuriyet Ordusu’nu (ARBİH) kurulmasını gerçekleştirmiş, Boşnakların Kurtuluş ve Bağımsızlık Savaşına başkomutanlık yapmış, dünya çapında büyük bir diplomatik mücadele vermiş ve işgal altındaki bölge ile şehirlerin tek, tek kurtuluşunu başarmış, düşmanların sözde başkenti Banya Luka önlerine kadar gelerek düşman ordusunu dize getirmiş, batılıların bombardıman tehdidi ile ancak durdurulmuş ve ardında Dayton anlaşmasını imzalamaya zorlanmış ama, Bosna Hersek’in hala devlet olarak ve Boşnakların da millet olarak tarih sahnesinde yer almasını, varlıklarını sürdürmelerini sağlamış bu büyük insanı rahmet ve minnetle anmak sadece Boşnakların değil herkes için insanlık vazifesidir.
Ruhu Şad Olsun …
 
Nusret SANCAKLI Facebook Sayfasından Alıntıdır..

YORUM YAP