ABD Sırpları Boşnakların Elinden Kurtarmıştı ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 23:22

ABD Sırpları Boşnakların Elinden Kurtarmıştı !

ABD Sırpları Boşnakların Elinden Kurtarmıştı !
Son Güncelleme :

29 Ekim 2021 - 23:25

GENERAL RAHMETLİ MEHMED ALAGİÇ VE GEN. ATİF DUDAKOVİÇ KOMUTASINDAKİ BOŞNAK ORDUSU BANYA LUKA ÖNÜNE GELİNCE SLOBODAN MİLOŞEVİÇ, AMERİKALILARA YALVARMAYA BAŞLADI.
 
Amerikalı diplomat ve Dayton Anlaşması mimarı Richard Holbrooke, yakın zamanda gizlilik etiketinden kaldırılan 300 CIA belgesinden birinde, Banja Luka’ya yapılan saldırının durdurulduğunu ve barış görüşmelerinin yapılması ile ilgili konularda yazdıkları açıkladı.
“Miloseviç, Boşnak kuvvetlerinin Banya Luka’ya ulaşmadan önce Bosna Hersek Cumhuriyet Ordusu’nu durdurmamız için bize yalvardı ve biz Boşnakları durdurduk. Bunu Miloşeviç talep etti diye yapmadık, ancak Boşnakların Banya Luka’yı almasına izin vermenin 200.000 mülteciye yol açacağına inandığımız için yaptık.”
Atif Dudakoviç komutasındaki 5. Kolordu ile Rahmetli Mehmed Alagiç komutasındaki 7. Kolordu’nun Bosanski Petrovac, Klyuc, Bosanska Krupa ve Sanski Most’u kurtardığı ve Bosanski Novi, Priyedor ve Banya Luka’ya ilerlemelerini sürdürdüğü Sana 95 Operasyonunda sıradaki Bosanski Novo, Priyedor ve Banya Luka şehirlerindeki Bosnalı Sırplar ve sözde Republika Srpska Ordusu (VRS) askerleri paniğe ve korkuya kapılıp evlerini, kışlalarını, mevzilerini terk edip Sırbistan’a doğru kaçmak için yollara dökülmüştü. Ne yazık ki, ABD ve Batılı ülkeler NATO güçleri üzerinden tüm Boşnak mevzilerini bombalamakla tehdit ederek 5. ve 7. Kolordu’nun diğer şehirleri kurtarmasını engelledi.
 
NUSRET SANCAKLI

YORUM YAP