9-10 Kasım Şahoviçi Katliamı ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

6 Mayıs 2024 - 05:35

9-10 Kasım Şahoviçi Katliamı !

9-10 Kasım  Şahoviçi Katliamı !
Son Güncelleme :

09 Kasım 2017 - 18:05

   Zeynep Işıl Hamziç   Boşnak Medya

 
Boşnakların göç etmesinde en etkili olan katliamlardan biride Şahoviçi Katliamıdır. Şahoviçi veya bugünkü adı Tomaşevo, Karadağ sınırlarının içerisinde bulunan bir yerdir.Osmanlı’nın bölgeden çekilmesiyle can ve mal güvenliği kalmayan Boşnakları dağlardaki çeteler korumaya başladı. Ve 1924 yılının 9-10 Kasım tarihlerinde Boşnaklara yapılan en büyük katliamlardan birine dünya şahit olmuştur.
 

Şahoviç katliamı Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı döneminde Müslümanlara yapılmış en büyük katliamdır ve  Katliamın yapıldığı bu dönem her hangi bir savaş dönemi de değildir.

 
Katliam, 9-10 Kasım 1924 yılında yapılmıştır. Osmanlı’nın Balkanlardan çekilmesiyle orada yaşan Müslüman nüfusun can güvenliği her zaman tehlikedeydi. Sürekli yapılan baskılar, katliamlar, işkenceler orada yaşayan Müslümanların ortadan kaldırılması için uygulanan bir plânın parçalarıydılar. 
 
7 Kasım 1924’te Karadağlı Ortodoks Komitacılar, Kolaşin bölge jandarma kumandanı Boşko Boşkoviç’i öldürdü.
Ancak suç Müslüman Komitacı Jusuf Mehonjic’in üstüne yıkıldı. Mehonjic, cinayet işlendiğinde orada olmadığını kanıtlamasına rağmen Şahoviç ve Pavino Polye’de yaşanan katliamların nedeni olarak gösterildi. Boşkoviç’in cenazesinde intikam için hazırlıklar yapıldı. 2000 silahlı Ortodoks komitacıya 2 gün hükümetten izin verildi. Ne yaparlarsa yapsın müdahale edilmeyecekti. Boşnaklar kendi
kaderlerine terk edildi. 9 Kasım 1924’te Şahoviç ve Pavino Polye köylerine girdiler. Müslüman evlerini yağmalayıp ateşe verdiler. Müslümanları da 2 gün boyunca katledildiler.
 
Unutmayalım unutturmayalım unutulan soykırım tekrarlanır.Alija İzetbegoviç.
 
 
 

YORUM YAP