3 Mayıs Dobrovoljacka'da Boşnak Direnişi » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 10:17

3 Mayıs Dobrovoljacka’da Boşnak Direnişi

3 Mayıs Dobrovoljacka’da Boşnak Direnişi
Son Güncelleme :

03 Mayıs 2017 - 20:44

Zeynep Işıl Hamziç  Boşnak Medya

Bosna savaşında, Başkent Saraybosna’yı kuşatan Yugoslav Halk Ordusu’na (JNA) bağlı Sırp askerler ile şehri savunan Boşnak güçleri arasında 3 Mayıs 1992’de Dobrovoljacka sokağında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenler törenle anıldı.

Savaşta Saraybosna’daki Cumhurbaşkanlığı binası dahil, önemli kamu binalarını ele geçirmeyi amaçlayan Sırp güçlerine karşı şehri savunan eski askerler, bugünkü adı Hamdija Kresevljakovic olan sokaktaki anıta çiçek bırakıp dua etti.

Saraybosna Kantonu Gazi İşleri Bakanı Muharem Fiso, burada yaptığı açıklamada, 2-3 Mayıs 1992’de yaşananların, Bosna Hersek’in hayatta kalmasında büyük öneme sahip olduğunu belirterek, bu yaşananları ve verdikleri kayıpları anmaya devam edeceklerini söyledi.

“Ülkenin en iyi evlatlarının” yad edilmeyi hak ettiğini vurgulayan Fiso, Dobrovoljacka’da yaşananların Saraybosna ve Bosna Hersek için “ölüm-kalım meselesi” olduğunu sözlerine ekledi.

Yeşil Bereliler Derneği Başkanı Vahid Alic de 3 Mayıs 1992’de yaşananların bir gün öncesinde cereyan eden olaylardan ayrı tutulamayacağını belirterek, o gün JNA’nın gerçek yüzünü gösterdiğini ve saldırganların tarafında olduğunu açıkça belli ettiğini söyledi.

2 Mayıs 1992’de, Portekiz’deki müzakerelerden dönen dönemin cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegovic ve beraberindeki heyetin esir alındığını hatırlatan Alic, yaşananlara dair şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımız ve heyeti ile Sırp komutan Milutin Kukanjac’ın takas edilmesi konusunda anlaşılmıştı. Anlaşmaya göre JNA askerlerinin silahsız bir şekilde çekilmesi gerekiyordu ama onlar 3 Mayıs’ta anlaşmaya uymadıklarını gösterdi. JNA askerleri çekilirken halka ve konvoyun güvenliğini sağlayan askerlerimize ateş açtı.”

Saraybosna’nın savunmasına katılan eski askerlerden Dzevad Topic ise 2-3 Mayıs’ın Saraybosna’nın savunulmasında kilit rol oynadığını söyledi.

Geçmiş yıllarda, Dobrovoljacka’daki çatışmalarda hayatlarını kaybeden JNA askerlerini anmak üzere Saraybosna’ya gelen Sırp kökenliler ise “kendilerini güvende hissetmediklerini” açıklayarak, bu yıl Saraybosna’da tören düzenlemedi.

DOBROVOLJACKA OLAYI

Saraybosna’nın 2 Mayıs 1992’de kuşatılması ve aynı gün Portekiz’deki barış görüşmelerinden dönen Aliya İzetbegovic ve beraberindeki heyetin esir alınması üzerine, şehri savunan Boşnak askerler ve milis güçlerle cumhurbaşkanlığı binasını ele geçirmek isteyen JNA birlikleri arasında çatışmalar yaşandı.

3 Mayıs 1992’de ise takas anlaşmasına göre şehri silahsız terk etmesi gereken JNA askerleri ile şehri savunan askerler arasında Dobrovoljacka sokağında yaşanan çatışmalarda, 8 Boşnak, 7 Sırp hayatını kaybetmiş, 200’den fazla JNA askeri esir alınmıştı. Esirler, İzetbegovic’in serbest bırakılması karşılığında salıverilmişti.

Daha sonra başlatılan soruşturmada, olaydan sorumlu tutulan Boşnak yetkililer hakkında takipsizlik kararı verildi.

Kaynak:Dünya Bülteni

YORUM YAP