3.000 Civarındaki Ortaçağ Boşnak Mezarlıklarından 28 Tanesi UNESCO Dünya Mirası Listesinde » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Nisan 2024 - 09:40

3.000 Civarındaki Ortaçağ Boşnak Mezarlıklarından 28 Tanesi UNESCO Dünya Mirası Listesinde

3.000 Civarındaki Ortaçağ Boşnak Mezarlıklarından  28 Tanesi UNESCO Dünya Mirası Listesinde
Son Güncelleme :

12 Aralık 2022 - 20:50

3.000 CİVARINDAKİ ORTA ÇAĞ BOŞNAK MEZARLIKLARINDAN 28 TANESİ UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE !
 
Kimse gerçeği yeraltına gömemez. Gerçek her zaman gün ışığına çıkar.
 
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından alınmış olan bu karar ve Steçak (Stečak) diye adlandırılan Ortaçağ Boşnakları (Bošnjani) mezarlıklarının bulunduğu yerler Boşnakların ata topraklarını gösterdiği gibi, Steçak adı verilen mezar taşlı nektopoller (tarihi mezarlıklar), sadece Bosna Hersek ve sınırları yakınındaki yerde olması, Sırbistan, Hırvatistan ve bugünkü Karadağ Devleti’nde Karadağkıkarın yurdu olan Eski Karadağ ve Brda bölgelerinde hiç olmamaları, Boşnakların bu milletler ile köken olarak kesinlikle bir bağlantılarının da olmadığını, Boşnakların Batı Balkanlardaki binlerce yıllık yerel bir halk olduğunu gösteriyor.
Farklı şekilde ölü gömme, farklı mezar taşı ve mezarlık kültürüne sahip olan halklar, köken olarak ta farklıdır.
Bu nedenle Boşnakların islâm dinini kabul etmiş Karadağlılar, Sırplar veya Hırvatlardan oldukları tezleri kesinlikle doğru değildir.
Çünkü Boşnaklar İslâm Dini ile tanışmadan önce de Karadağlı kabileler, Sırplar ve Hırvatlardan örf, adet, gelenek, inanç, folklorik özeliklleri, yani kültürleri ile tamamen farklı idiler. Aynı zamanda yüzyıllarca süren aralarında din ve hakimiyet savaşları yaşanmıştır.
1840’lu yıllardan sonra, 1789 Fransız ihtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik akımı etkisi ve Avrupa’da ulus devletlerinin kurulmaları sonucu, Hırvatistan ve Sırbistan Boşnakları kendilerine asimile ederek güçlü devlet kurabilmek için yeraltı ve yer üstü zenginlikleri ile insan gücüne sahip Bosna Hersek, Sancak ve Kosova topraklarını ele geçirme planlarını uygulamaya koymuşlardı.
Maalesef Osmanlı’nın Avrupa ve Balkanlardan çekilmesi ve de Avrupanın ortasında ikinci bir Endülüs (Müslüman Devlet) istemeyen Batılı devletlerin ve Hristiyanların desteğini arkalarına alarak, dünya çapında oluşturdukları, Boşnaklar Slav ırkına ve Hristiyan Alemine ihanet etmiş Karadağlılardır, Sırplardır, Hırvatlardır algısını yaratarak Srebrenica Boşnak Soykırımına kadar her üç ülkede Boşnaklara çok büyük zülm ve kötülükler yapmışlardır.
Bosna savaşından sonra bağımsız kalan Boşnak bilim insanları yaptıkları ve yayınladıkları bilimsel çalışmaları ile Sırp, Karadağlı ve Hırvat tezlerini tek, tek çürütmeye başlamışlar ve dünya kamuoyu Boşnaklar ile ilgili tarihi gerçeklerle tanışmıştır.
Ortaçağ Boşnak ataları Boşnyaninler çoğunlukla Tanrıyı üçlemeyen, Hz İsa’yı sadece peygamber olarak kabul eden ama, sonuç olarak bir Hristiyan mezhebi olan Aryan-Bogumil inacından idiler. Aralarında az sayıda Katolik ve daha da az sayıda Ortodoks inancından olanlar da vardı. Steçak mezar taşları üzerine Antik Çağ sembol ve motifleri yanında doğal olarak Hristiyan sembol ve motifleri de işlenmiştir. Ancak 70.000 mezartaşı içinde bunların sayısı sadece birkaç yüz tanedir.
Büyük çoğunluğu üzerinde Bosna ve civarında yaşamış İlirler, Traklar, Keltler, Romalılar, Hunlar, Gotlar ve Avar Türk sembol ve motifleri görülüyor.
HİÇBİR STEÇAK MEZAR TAŞI ÜZERİNDE KARADAĞ VEYA KARADAĞLI, SIRBİSTAN VEYA SIRP, HIRVATİSTAN VEYA HIRVAT KELİMELERİ OYULUP YAZILMAMIŞTIR !!!
MEZAR TAŞLARI ÜZERİNE EN ÇOK BOSNA VE BOŞNYANİ KELİMELERİ OYULUP YAZILMIŞTIR.
ÜÇÜNCÜ RESİMDE GÖRÜLEN STEÇAKLARIN DAĞILIM HARİTASI İÇİNDEN UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNDEKİ MEZARLIKLARDAN 20 TANESİ BOSNA HERSEK İÇİNDE, 3’ER TANESİ BOSNA HERSEK İLE SIRBİSTAN VE KARADAĞ SINIRI YAKININDA VE 2 TANESİ DE BOSNA HERSEK İLE HIRVATİSTAN SINIRI YAKININDA, YANİ ORTAÇAĞ’DA BOŞNAK ATALARı BOŞNYANİNLERİN YAŞADIKLARI TOPRAKLARDA BULUNUYOR.
 
Nusret SANCAKLI

YORUM YAP