29 Ocak Batı Trakya Türkleri’nin Milli Direniş Günü » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 15:49

29 Ocak Batı Trakya Türkleri’nin Milli Direniş Günü

29 Ocak Batı Trakya Türkleri’nin Milli Direniş Günü
Son Güncelleme :

29 Ocak 2017 - 13:49

Zeynep Işıl Hamziç Boşnak Medya

Batı Trakya Türkleri’nin 29 Ocak Milli Direniş Günü’nü Boşnak Medya olarak Saygı ile Anıyoruz.

Batı Trakya’da “Türk” olmadığını iddia eden Yunan Devleti’ne karşı halkın demokratik ve barışçı bir tepkiyle ‘Türk’’ olduklarını dile getirdikleri için saldırılara maruz kaldıkları 29 Ocak 1988 Milli Direniş Günü’nüdür.

 26 Ocak 1988 tarihinde devletin baskısına boyun eğmeyerek sokağa çıkan Batı Trakya Türk halkı polisin engeliyle karşılaşmış, Türk halkına yürüyüşün iptal olduğu söylenerek katılımın az olması amaçlanmıştır.

29 Ocak 1988 tarihinde daha organize bir şekilde Batı Trakya Türk Azınlığı, “Türk’üz!” diye bağırarak tekrar sokağa çıkmış, o dönemde devletin baskısına boyun eğmeyerek varlığını cesurca haykırmıştır. Polisin müdahale ettiği protesto gösterisinde pek çok Batı Trakya Türkü yaralanmıştır.

1990 yılında Batı Trakya Türk Azınlığı, 29 Ocak 1988 tarihinde yaşanan olaylara tepkisini göstermek amacı ile tekrar sokağa çıkmış, ancak yine polisin sert müdahalesi ile karşılaşmış ve fanatik bazı Yunanlıların da saldırısına uğramıştır. Aynı günün akşamı 6-7 Eylül olaylarının benzeri bir şekilde Gümülcine’deki Batı Trakya Türklerine ait Türk mağazaları talan edilmiş,yakılıp yıkılmıştır.

Yunanistan tarihine kara bir sayfa olarak geçen 29 Ocak tarihi, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tek yürek ve tek bir ses olarak sokağa döküldüğü bir gün olarak Milli Direniş Günü olarak anılmaktadır.

Yunanistan’daki  Batı Trakya Türkleri, bugün hala eğitimden ifade özgürlüğüne, vakıflarını yönetebilmekten dini özgürlüklere dek pek çok alanda ciddi baskı altındadır. Son yıllarda yaşanan gelişmeler ve insan hakları izleme gruplarının eleştirel raporlarının baskıları ile artık vatandaş olmaktan kaynaklanan haklarını daha fazla kullanabilen Batı Trakya Türklerinin uluslararası anlaşmalarla verilen azınlık haklarını kullanamadıkları da bir gerçektir.
Aşılmış görünen sorunlarda ise geriye dönük telafi sistemi işletilmemektedir.60 bin Batı Trakya Türkünün,halen kökenli olmama gerekçesiyle Yunanistan vatandaşlığın dan çıkarılmasına sebep olan Yunanistan Vatandaşlık Kanunu’nun 19. maddesi artık yürürlükte değil ancak birkaç istisna dışında mağdurlara vatandaşlık hakkı iade edilmemiştir.
Batı Trakya Türkleri açısından en büyük sıkıntı, tüm diğer baskıların etkisini de çoğaltmakta olan “kimlik reddi” sorunudur.
İsminde “Türk” ibaresi geçen derneklerin “Batı Trakya’da Türk yoktur” gerekçesi ile mahkeme kararlarıyla kapatılması da Batı Trakya Türklerini organize şekilde harekete geçiren en önemli olay olmuştur. 29 Ocak’ı Batı Trakya Türkü için “Milli Direniş Günü” yapan da yine Türk kimliğinin reddi anlamına gelen “Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği” ve “Gümülcine Türk Gençler Birliği”nin kapatılmasıdır.
Batı Trakya Türkleri,29 Ocak 1988’de mahkemenin kapatma kararını protesto ederek her yıl Türk kimliğine dönük saldırılara karşı direnişe geçtikleri  “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Direniş Günü”  Gümülcine, İskeçe, Türkiye ve yaşadıkları diğer ülkelerde düzenledikleri etkinliklerle anmaktadır.
 

YORUM YAP