25 YILDIR CESEDİ DAHİ BULUNAMAYAN ŞEHİT » Boşnak HaberBoşnak Haber

4 Mayıs 2024 - 17:49

25 YILDIR CESEDİ DAHİ BULUNAMAYAN ŞEHİT

25 YILDIR CESEDİ DAHİ BULUNAMAYAN ŞEHİT
Son Güncelleme :

09 Kasım 2021 - 23:20

25 YILDIR CESEDİ DAHİ BULUNAMAYAN ŞEHİT PİLOT SAMİR BEGANOVİÇ.

Samir Beganović, Cazin’de doğmuş Bosna Hersek Cumhuriyet Ordusu’nun (ARBIH) ilk pilotudur. Samir Beganović havacılık okulundan mezun eğitimli bir pilot ve mesleğine aşık biriydi. Savaş patlak verdikten sonra tüm pilotları Bihać’ta topladı ve bir küçük bir hava birliğİ oluşturmuştu.
Cazin’deki Ćoralići’de doğaçlama bir havaalanı yaptılar. Samir Beganović, ARBIH’in kontrolü altındaki bölge üzerinden ilk uçan ve küçük çapta da olsa meşru bir askeri gücün ARBİH’in ilk havacı birliğini kuran yine ilk pilotu oldu.
Savaş pilotu değildi, görevi insani yardım konusunda işgal altındaki topraklardan Slovenya’ya kadar uçup ilaç, gıda, tıbbi malzeme temin edip, hasta ve yaralı sivil asker insanları da hastanelere ulaştırmaktı. Çok sayıda ağır yaralı insanın hayatını kurtardığı biliniyor.
Samir, 1 Ağustos 1994’te, Hırvatistan Cumhuriyeti’nin Plitvice Gölleri bölgesinde yardımcı pilotu olduğu Ukrayna uçağı “AN 26″ nın düşürülmesi sonucu öldürüldü.
Ukraynalı askerler ve Samir uçaktaydı çünkü araziyi bilen biri gerekliydi ve bu yüzden Samir’i yardımcı pilot olarak uçağa almışlardı.
Ailesi ve Bosna Hersek Cumhuriyeti için yıkıcı olan şey; uçağın motoru ve kanadı bulunmuş olmasına rağmen onun tek bir kemiğinin bile bulunmamış olmasıdır. Bu nedenle ailesi hala Bosna Hersek Kurtuluş ve Bağımsızlık savaşının kahramanı olan Samir Beganoviç’in cesedini arıyor.
 
RUHU ŞAD OLSUN …
kaynak : Radio Sarajevo
 
Nusret Sancaklı’non Facebook Sayfasından Alıntı

 

YORUM YAP