1992-1995 Savaşında Karadağın Boşnak Vatandaşlarına Karşı İşlediği Suç ve Katliamlar » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Nisan 2024 - 17:19

1992-1995 Savaşında Karadağın Boşnak Vatandaşlarına Karşı İşlediği Suç ve Katliamlar

1992-1995 Savaşında Karadağın Boşnak Vatandaşlarına Karşı İşlediği Suç ve Katliamlar
Son Güncelleme :

26 Şubat 2023 - 22:03

1992-1995 BOSNA HERSEK SAVAŞINDA KARADAĞ’IN KENDİ VATANDAŞLARI OLAN BOŞNAKLARA KARŞI İŞLEDİĞİ İNSANLIK VE SAVAŞ SUÇLARI.
 
Günümüzde Karadağ bağımsız bir devlet. 2006 yılında bağımsızlığını kazanmış olan Karadağ 1990’lı yıllarda Boşnaklara karşı neler yapılmıştı? O yaşananları hatırlatalım !
-19 Mayıs 1992 günü gerçekte bir Boşnak şehri olan, ancak katliamlar ve sürgünler sonucu Boşnak nüfusun azaltıldığı Bugünkü Karadağ sınırları içinde kalmış Güney Sancak, Taşlıca/Plyevlya (Pljevlja) polisi Boşnak Muyo (Mujo) Koror’u Kava köyünden kaçırdı ve daha sonra öldürüleceği Doğu Bosna Çayniçe’deki (Čajniče) işgalci Sırp ordusuna teslim etmişti.
-20 Mayıs 1993 günü büyük bir patlama ile Raşçiçi (Raščići) camisinin minaresi havaya uçuruldu.
-21 Mayıs 1992 günü Plyevlya’daki Boşnak Demokratik Hareket Partisi’nin (SDA) şubesi tarafından Novi Pazar’daki “Merhamet” e sayılarının 3 bin kişi olduğu Bosna’dan katliamlardan kaçmış Boşnak siviller için yiyecek ve giyecek konusunda yardım isteyen bir mektup gönderildi. Bu mektupta ayrıca Plyevla Karadağ İçişleri Bakanlığı’na bağlı görevlilerin Karadağ’a sığınan Boşnakları gözaltına aldığını, Plyevlya hastanesinde yardım arayan yaralı sayısının arttığını ve Çayniçe yakınlarındaki Mostina’da rehin alınan 40 Boşnak’ın vurularak öldürüldüğü, Karadağ’dan Karadağlıların ve Sırpların silahlı olarak savaşmak için Bosna Hersek’teki Çayniçe ve Gorajde’deki (Goražde) savaş alanlarına Plyevlya üzerinden toplu halde gittikleri, Müslüman Boşnak kimlikli bir yaralı kişinin Plyevlya Hastanesinde hayatını kaybettiği yazılmıştı.
-21 Mayıs 1992 günü, Melyana köyünden Yugoslavya Askeri (VJ) askerleri Karadağlı Stevo Daniloviç, Mirko Srndiç ve Simo Baraç, 70 yaşındaki Boşnak Osman Bungur’u dövdüler ve Osman Baraç başına yediği darbeler sonucu duyma yeteneğini tamamen kaybetmiştir.
-21 Mayıs 1995 günü, Bungari köyündeki Boşnak evleri Karadağlılar tarafından yakıldı.
-21 Mayıs 1995 günü 70 yaşındaki Boşnak ninesi Caka Biyela, Hromaç köyünde öldürüldü ve cesedi başı kesik halde ancak Kasım ayında bulunabildi.
-Aynı tarihlerde Karadağ’daki Boşnak siyasi temsilciler, Karadağ hapishanelerinde eşi görülmemiş bir işkenceye maruz kaldılar !
Bu ve bundan çok daha fazla belgeli bilgiler, yayınlanmış olan “Boşnakların yok edileceği bir Sancak – Büyük Sırbistan suç projesi” adlı belgesel kitapta yazılı.
NOT: 1912 yılından 1995 yılına kadar, ellerine fırsat düştükçe Sancak’ta Sancak Boşnaklar yok edilirken, Türkiye’deki Sancak Boşnaklarını yok etmek için çalışanlar hangi projelere hizmet ediyorlar !?)
 
Nusret SANCAKLI

YORUM YAP