Boşnakların Kahraman Birliği Crni Labudovi (Kara Kuğular) » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Nisan 2024 - 23:07

Boşnakların Kahraman Birliği Crni Labudovi (Kara Kuğular)

Boşnakların Kahraman Birliği  Crni Labudovi (Kara Kuğular)
Son Güncelleme :

10 Mayıs 2018 - 10:05

 

Zeynep Işıl Hamziç   Boşnak Medya

10 Mayıs, Kara Kuğular’ın kuruluşu

Crni Labudovi Kara Kuğular savaşın ilk başından itibaren milis kuvvet olarak çarpışmalara katılmış, Boşnakların efsanevi birliğidir. Hemen hemen her cephede mobil kuvvet olarak görev yapmışlardır. İlk iki komutanları Senad Mehdin HodzicHayro Mesic de dâhil olmak üzere 80’den fazla şehidi 200’ün üzerinde kol ve bacakları kopmuş ağır yaralı gazisi vardır. Kara Kuğular özellikle Konjic – iqman – Jablanica – Kakanj bölgesinde konuşlanmıştı. Son komutanları Hase Tiriç ile birlikte ateşkes olduğunda 1500 askere sahip önemli bir güçtü.80’den fazla şehidi 200’ün üzerinde gazisi ile birlikte 1500 askere sahip önemli bir güç ve nerdeyse tüm cephede görev yapmış önemli bir birlik olma özelliğine sahiptir.

Kara Kuğular, önceleri Hırvatlara ve daha sonra Sırplara karşı büyük ve önemli zaferlere imza atmış, aldıkları özel eğitim sayesinde kazandıkları zaferlere göre çok az şehit ve yaralı vermiştir.

Federasyon yönetiminden sonra diğer milis kuvvetler gibi Kara Kuğular’ın da askeri faaliyetlerine son verilmiş olmasına rağmen, bir dernek kurarak çeşitli organizasyon ve çalışmalar ile varlıklarını özellikle Saraybosna kantonunda sürdürmeye devam etmektedirler.

 

Yugoslavya’nın dağılmasıyla birlikte başlayan çatışmalar Balkanlar’da büyük bir trajediyi de beraberinde getirmişti. Slovenler ve Hırvatların bağımsızlık ilanından sonra Bosna Hersek bölgesinin de bağımsızlık ilan etmek istemesi hem Sırpların hem de Hırvatların Boşnak Müslümanlara karşı saldırı başlatmasına sebep olmuştu.

Beklemedikleri bir savaşa hazırlıksız yakalanan Boşnaklar, 3.5 yıl süren savaş boyunca hem Sırpların hem de Hırvatların acımasızca gerçekleştirdikleri işgal, katliam ve tecavüzlerle büyük bir dram yaşadılar.

Bosna savaşı boyunca 300,000 Boşnak öldürüldü. 2 milyon insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. 50,000 Müslüman kadına tecavüz edildi.

Hollandalı Birleşmiş Milletler askerlerinin kontrolündeki güvenli bölgelerden biri olan Srebrenica’da Müslümanların silahları toplandı ve bölge Sırplara teslim edildi. Silahsız Boşnaklara yapılan saldırı neticesinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 8,300 kişi katledildi.

Başkent Saraybosna 3.5 yıl boyunca kuşatma altında kaldı. Binlerce insan sniper ve havan toplarıyla öldürüldü. Bosnalı Müslümanlara yönelik bu katliamlara Türkiyeli Müslümanlar sessiz kalmadılar. Savaşın hemen başlarında Boşnak kardeşlerinin yardımına koşan Selami Yurdan, 22 Ağustos 1992 yılında şehit edildi. Selami Yurdan’ın şehadeti Türkiyeli Müslümanların cihat bilincini tetiklemiş ve pek çok Müslüman, tıpkı onun gibi cihada katılmak üzere harekete geçmişti.

Dünyanın dört bir tarafından gelen Müslüman direnişçilerle güç kazanan Boşnaklar önce Hırvatları anlaşmaya zorlamış ardından Sırpların işini bitirmek üzereyken Amerika devreye girmiş; 14 Aralık 1995 tarihinde Dayton Anlaşması Boşnaklara dayatılmıştı.

Ateşkese kadar 20’den fazla Türkiyeli mücahit bu cephede şehit düşmüştür. Şu anda federasyon ile yönetilen bölge Boşnak, Hırvat ve Sırp nüfusuna göre kantonlara ayrılmış, dönüşümlü başkanlık sistemiyle yönetilmektedir. Savaşın ilk yıllarında Sırpların ve Hırvatların katliamlarını görmezden gelen Amerika ve Birleşmiş Milletler, Boşnakların zaferini ellerinden çalmış ve masa başında düşmanları ile birlikte yaşamaya mahkûm etmiştir.

Bosna cihadının lideri ve başkomutanı Alija İzetbegoviç, bu anlaşmayı istemeye istemeye imzalamak zorunda kalmıştı. Alija, Avrupa’nın ortasında Müslümanlara ait bir devletin kurulmasına küresel güçlerin izin vermeyeceğinin bilincindeydi.

 

YORUM YAP