1.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı Gazisi Boşnak Bekir Beşiroğlu'nun Hikayesi.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 02:14

1.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı Gazisi Boşnak Bekir Beşiroğlu’nun Hikayesi..

1.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı Gazisi Boşnak Bekir Beşiroğlu’nun Hikayesi..
Son Güncelleme :

26 Şubat 2023 - 21:55

Fotoğraf açıklaması yok.

1882 yılı Bosna Travnik doğumlu Beşiroğlu Bekir, 1907’de Travnik’ten İnegöl’e göç ediyorlar. 1914’te kardeşi Beşiroğlu Mehmet Çanakkale’ye gidip şehit olarak dönmeyenlerden.
Beşiroğlu Bekir’de Yemen’e gidiyor, iki sene kalıyor. Değiştirme birliği gelince, tecrübeli asker olarak Filistin cephesine gönderiliyor. İngilizlerle ve uşaklarıyla savaşıyor.
Sonra Kurtuluş Savaşı’na, İnönü savaşlarına ve Sakarya Meydan Muharebesi’ne de katılıp, Kurtuluş Savaşı’mız zaferle sonuçlanınca İnegöl’e dönüyor. Arkadaşımın dedesi olan Bekir dede 9 yılını savaşlarda geçirmiş ve tüfeğiyle birlikte tezkere almış. 94 yaşında 1976’da vefat etti. Mekanı cennet olsun..
Şükrü Kelebek
 
 
RAHMETLİ BEKİR BEŞİROĞLU’NUN HAYAT HİKAYESİ, ONBİNLERCE BOŞNAK’IN 1878-1923 YILLARI ARASI VATAN BİLDİKLERİ TÜRKİYE İÇİN YAPTIKLARININ YAŞANMIŞ BİR TARİHİ BELGEDİR.
BOŞNAKLAR SADECE ÇANAKKALE SAVAŞLARINDA TÜRKİYE İÇİN CAN VERMEDİ, SONRASIDAKİ YEMENDEN KIRIMA, KARADAĞ VE SIRBİSTAN’DA KAFKASYA’YA KADAR TÜM CEPHELER İLE KURTULUŞ SAVAŞINDA’DA CAN VERDİLER, VATANLARI İÇİN ŞEHİT DÜŞTÜLER. TIPKI DİĞER RUMELİLER GİBİ …
 
1878: Berlin Kongresi Kararları ile Bosna Hersek’n Osmanlı Devleti’inden koparılması.
1923: Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu.
 
Alıntı: Nusret SANCAKLI

YORUM YAP