1-2 NİSAN'DA ÖLÜMÜN BOSNA'YA GİRDİĞİ YER BİJELJİNA » Boşnak HaberBoşnak Haber

23 Nisan 2024 - 10:29

1-2 NİSAN’DA ÖLÜMÜN BOSNA’YA GİRDİĞİ YER BİJELJİNA

1-2 NİSAN’DA ÖLÜMÜN BOSNA’YA GİRDİĞİ YER BİJELJİNA
Son Güncelleme :

02 Nisan 2017 - 0:48

Dzenan Karasalihoviç BİJELJİNA,

BOSNA HERSEK’İN KUZEYDOĞUSUNDAKİ SEMBERİJE BÖLGESİNDE OLAN BİJELJİNA ŞEHRİ BUNDAN 25 YIL ÖNCESİ ÖLÜMÜN BOSNA’YA İLK GİRDİĞİ YERDİR.

31 Mart gecesi ani bir şekilde Sırp askerleri ilk olarak Bijeljina şehrine girdi. Savaş başladığında tanklarla ilk Bijeljina’ya giren Sırplar ilk bombaları Bijeljina’ nın merkezine ve Boşnakların toplanıp kahve içtikleri İstanbul kahve ismindeki mekana attılar. 

O esnada Bijeljina ya giren Sırp askerleri kimleri öldüreceklerini de bilmiyorlardı bu durumda orada yaşayan Boşnakların komşuları olan Sırplara sordular, onlarda bir liste hazırlayarak onlara en önemli kişilerin listesini verdi Sırplar ilk olarak o listedeki kişileri öldürmekle başladılar.Bu listedeki kişiler Boşnak ve Arnavut  yazar,siyasetçi,polis,öğretmen gibi önemli gördükleri kişilerdi.

Ertesi gün Saraybosna’da ki tanınmış haber spikeri Senad Hacıfeyzoviç Bijeljina da çatışmaların başladığını insanların öldüğünü ve bunun savaş olduğunu TV ekranlarında ilk zikreden kişi oldu. Senad Hacıfeyzoviç den önce insanların öldürüldüğünü açıklayan hiçbir yetkili olmadı.

Bijeljina’da diğer ilginç durumsa 8.000 civarında  yaşayan çingenenin Bijeljina’yı Boşnaklarla birlikte savaşıp savunması oldu ancak halk çok hazırlıksız ve savunmasızdı yıllardır Tito döneminden beri halk silahsızlaştırılmıştı tamamen halk savunmasızdı bu yüzden de çatışmalar çok fazla sürmeden Sırplar Bijeljina’yı ele geçirmeyi başardılar..

Ardından da savaş tüm Bosna’ya yayıldı.Aslında Bijeljina saldırısı o anları yaşamış Bijeljina’nın ünlü yazarı “Jusuf Trbic”in kaleme aldığı yazılarından da anlaşıldığı üzere; Sırpların diğer şehirlere saldırıya geçmeden önce ilk tecrübelerini deneyimledikleri yer olma bakımından da önemliydi çünkü bundan sonrası için nasıl bir yol çizeceklerini burada gördüler ve ne yazık ki halkın hazırlıksız olmaları onların katliamlara yönelik hız almalarını sağladı.Bütün bunlardan dolayı  Bijeljina savaşın başlangıcı olması bakımından da önemli bir yere sahiptir.

Ne yazık ki çok önemli olan diğer bir şey de Bijeljina da yapılan katliamdan dolay hala kimse sorgulanmamıştır ve Bijeljina daki Boşnaklar yakınları adına adalet arayışlarını sürdürmektedirler. 

26 yıl önce 31 Mart gecesi başlayıp 1- 2 NİSAN günü Sırp Askerlerinin ve çetniklerin savaşı başlattıkları ilk yer olan Bijeljina şehrinde ilk Boşnak Şehitlerimizin verildiği yerde yaşananları üzüntü ile hatırlıyor ve şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

Bijeljina ile kardeş olan Türkiyede ki Serdivan Bosna Sancak Derneği her yıl şehitlerimiz için Serdivan’da 1-2 Nisan tarihlerinde unutulmaması için anma programı düzenlemektedir.

1992 1-2 Nisan’ında Sırp askerleri Bijeljina sokaklarında sivil Arnavutları  öldürürken.

Arkan kaplanları isminde ki Sırp çetniklerin savaşın ilk gününde baskın yaptıkları Bijeljina camisinde çetnik işareti yaparken.

SOYKIRIMI UNUTMAYIN ÇÜNKÜ UNUTULAN SOYKIRIM TEKRARLANIR-ALİJA İZETBEGOVİÇ.

Boşnak Medya   Zeynep Işıl Hamziç-Şevket Kuçeviç

YORUM YAP