Zenica'nın Güzeli : Seymen Camii » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Nisan 2024 - 23:57

Zenica’nın Güzeli : Seymen Camii

Zenica’nın Güzeli : Seymen Camii
Son Güncelleme :

25 Temmuz 2015 - 14:44

Zenica’nın güzeli – Seymen camii

Osmanlı imparatorluğu döneminde Bosna bölgesinde inşaa edilen bir çok yerinin inşaat tarihi levhası bulunmamaktadır. Seymen camiisi de aynı şekildedir, üzerinde bir tarihi levha bulunmuyor.

Rivayette göre ise bu camiiyi bir yeniçer subayı, piyade birliğinin komutanı, tarafından inşaa edildiğini söylemektedir. Seymen kelimesi farsça dil kökenli bir sekban kelimesinden gelmektedir, sekban ise piyade anlamına gelmektedir. Camiinin inşaatı hakkında herhangi bir belge, döküman ve benzeri elimizde bulunmamaktadır.

Yanlız Seymen camii XVI’ncı yüzyılın başında inşaa edildiğine dair tahmin edilmektedir, çünkü camiinin minare temelinde 912 hicri yılına (1506/07) ait bit yazı bulunmaktadır, bu yıl Zenica’nın Çarşı (Sultan Ahmet III’ncü camii) camii restore edildiği yıldır. Belirttiğimiz yazı doğru kanıt ise o zaman Segban – Seymen camii ise Zenica’nın en eski camiilerden birisidir. Camii kesilmiş taştan inşaa edilmiş, duvarları 90 cm kalınlıktadır.

Camiinin minaresi de kesilmiş taştan inşaa edilmiş ve minaresi bu bölgenin tarihi camiiler arasında en güzel minarelerden birisidir. 1998 – 2001 yıllar arasında camiinin son restorasyonu yapılmıştır. Restorasyon esnasında eski çatı kiremitleri yeni kiremitle yer değişmiş, ahşaplı tavan ise yeni beton şeklini almış ve süslenmiş, caminin iç kısmı tamamı boyanmış, mahfil ve dershane kapıları ayrı yapılmış, erkek ve kadınlar abdesthanesi tuvaletleri dahil inşaa edilmiş, divanhana, küçük kütüphane ve camii girişinde kemer sütunları altında açık cemaat yeri yapılmıştır.

Bu camii Bosna-Hersek tarihi eser olarak 13.07.1953 yılında koruma altında alınmıştır.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN