Vatanları için Savaşan Bosna Gazileri Şimdide Kendileri için Savaşmakta ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

2 Mayıs 2024 - 06:14

Vatanları için Savaşan Bosna Gazileri Şimdide Kendileri için Savaşmakta !

Vatanları için Savaşan Bosna Gazileri Şimdide Kendileri için Savaşmakta !
Son Güncelleme :

06 Mart 2018 - 11:57

Zeynep Işıl Hamziç  Boşnak Medya

Vatanlarının Yaşaması için savaşan Gaziler şimdi de kendi yaşamları için savaşıyorlar…

Keşke sizlere böyle bir konuyu gündeme getirmek zorunda kalmasaydım…. Bütün dünyanın kayıtsız kaldığı tarihin en büyük soykırımından birinin yaşandığı Bosna’da tüm acılara rağmen hayat devam etmekte .Keşke, halkına bağımsız bir devlet bırakan “Bilge Kral” Alija İzetbegoviç ile Bosna şehitleri,halkı, askerleri,Gazilerinin kurduğu Bosna’da hayat  şimdilerde daha güzel olsa…. İsmi gibi güzel insanların ülkesi Bosna’da yöneticiler sorunlara çözüm odaklı yaklaşsa…

Peki Bosna’da bu günlerde  neler olmakta ve Bosnalı askerler ile Gaziler ne durumda?

Yıllardır Bosna’daki yakınlarımdan  aldığım haberlerden, Şehit ve Gazi ailelerine ödenen ücretlerin düşüklüğü ,ödemelerin düzensizliğini hatta bazılarının ise maaş alamadığını duymaktayım….

Bu günlerde Bosna’nın bazı şehirlerinde Bosna savaşının (1992-1995) ardından ordudaki görevlerine son verilen eski asker ve Gaziler, Bosna Hersek Federasyonu’nun ilgili makamlarının kendilerine karşı tutumuna tepki göstermek amacıyla Bosna’nın bir çok kentinde gece hava sıcaklığı sıfırın altında 15 dereceye kadar düşmesine rağmen ateş yakıp, şiddetli kar yağışına rağmen seslerini duyurmak için yürüyüşler gerçekleştirmektedir .

Günlerdir Bosna’da ki eski askerler, Saraybosna’da,Tuzla’da, Zenica’da yürümekte ve oluşan uzun araç kuyruklarından kendilerinin değil, iktidardaki siyasilerin sorumlu olduğunu dile getirmektedirler. Oysa ki bu askerlerin tepkileri malesef yeni değil yaklaşık 7 yıldır devam etmekte….Yıllardır isteklerini dile getirmelerine rağmen malesef siyasilerden hiç bir sonuç alamadılar.

Peki bu vatan sever askerlerin istekleri neler? Neden bu soğukta  yürüyorlar ve sokaklarda yatıyorlar?

Boşnak ve Hırvat eski askerlerden oluşan asker ve Gaziler, entite’nin ilgili makamlarından eski askerlerin kayıt altına alınmasını, savaş gazilerine devlet desteği ve düzenli kabul edilebilir maaş verilmesini talep ediyor.

Eski askerler, en son dün söz konusu taleplerinin yeni olmadığını ancak içinde bulundukları zor koşullara dikkati çekmek için protestoya başvurduklarını ve en son bugün de havalimanı bloke edeceklerini açıkladı.

Vatanları için savaşmaktan kaçınmayan canlarını vermeyi göze almış bu kahraman Asker ve Gazilerin durumuna, hükümet’in tavrı ise ,onların isteklerine cevap verip konuşmak yerine yolları kapamakla suçlamak ve tepkilerinin seçim provakasyonu olarak görmek oldu malesef ? Oysa bir ülkede seçim öncesi siyasiler halkın oyunu almak için bir takım haklı vaadler de bulunmaz mı! Bu aşamada halk da isteklerini dile getirmez mi !

Vatanları için Savaşan Bosna Gazileri şimdide kendileri ve ailelerinin hayatta kalmaları için ve onların geleceklerinden endişe etmemek için Savaşıyorlar ….Oysa ki bu şartlarda yaşamaya mahkum edilmeleri  onların hak etmediği bir durum olmalı.

Çok ulvi, hassas, manevi ve milli yanı çok güçlü bir değerdir şehitlik ve gazilik makamı. Bu çerçevede tutmak için de azami gayret sarf edilmedir. Yürüyüşlerle ve  sosyal medya aracılığı ile sorunlarını gündeme getiren kişilerin, devlet yetkilileriyle buluşarak bu konuyu çözmesi, o manevi havanın zarar görmesinin engellenmelidir. Siyasiler bu konuda daha aktif olmalı ve karar süreçlerini hızlandırarak halkın kurumlara güvenini artırmalıdır..

Bir ülkenin varlığını idame etmesi için Şehitlik ve Gazilik gibi kutsal makamın siyasetin üstünde tutulmasını  gerekmez mi?

Çok ulvi, hassas, manevi ve milli yanı çok güçlü bir makam olan şehitlik ve gazilik meselesine kayıtsız kalınmamalı, ŞEHİTLİK VE GAZİLİK DEĞERİNE  ZARAR verilmemeli, asker ve gazilerimizin yıllardır devam eden bu kanayan yarası uzlaşmacı bir tavırla en yakın zamanda çözülmelidir kanısındayım.

Unutulmamalıdır ki Bosna Hersek, Alija’nın Askerleri, Gazileri ve ona inanan halkı sayesinde başardı…..

En son olarak da sizlere Rahmetli Alija İzetbegoviç’in bizlere vasiyetini tekrar hatırlatarak sözlerimi bitiriyorum;

Allah’a hamd ediyorum ki bugün elimdeki dalgalanan bayrağı teslim edeceğim inanmış yüzbinler var. Artık Bosna Hersek hür ve bayrağımız kendi topraklarımızda dalgalanıyor. Selam sana ey halkım. İmanınıza, bayrağınıza ve devletinize sımsıkı sarılın.”

“Kişiler ölür, halklar yaşar. Mücadelemiz bana bağlı değildir. Önemli olan da bu, sancağı binlerce insan taşıyor…”

“Ve her şey bittiğinde, hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır.”

Bosna Hersek Janja şehrindeki Gazi Anıtı.

 

YORUM YAP