Türk Dünyası Belediyeler Birliği’den Ayvaz Dede Şenliklerine Destek » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 19:26

Türk Dünyası Belediyeler Birliği’den Ayvaz Dede Şenliklerine Destek

Türk Dünyası Belediyeler Birliği’den Ayvaz Dede Şenliklerine Destek
Son Güncelleme :

04 Haziran 2016 - 19:27

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ortak kültürel değerlerimizle ilgili çalışmaları destekleme kapsamında, 06 Mayıs – 29 Mayıs 2016 tarihleri arasında Bosna-Hersek’te gerçekleştirilen 506. Ayvaz Dede Şenlikleri’ne destek verdi.

“TDBB Avrasya Yerel Yöneticiler Zirvesine” katılmak için Bosna Hersek’e gelen 11 ülkeden 120 belediye yöneticisi programın ikinci gününde Prusac kasabasına gelerek Ayvaz Dede şenliklerinin kapanış programına katıldı.

Akhisarlı bir Anadolu ereni olan Ayvaz Dede’nin, nesillerdir anlatılan efsaneye göre 40 gün süren ibadetinin ardından Pruca köyüne suyun gelmesini engelleyen kayanın ikiye ayrılmasının anısına, Osmanlı’nın Balkanlardaki varlığından itibaren (1947-1990 arası yasaklanmıştı) her yıl gerçekleştirilen ve Avrupa’nın en geniş kapsamlı İslami Festivali niteliğindeki Ayvaz Dede Şenlikleri süresince Bosna-Hersek ve çevresinden yaklaşık 100 bin kişi (kapanış töreninde 20 – 30 bin kişi) ağırlanmaktadır.

Bir ay boyunca bilimsel forum, konferans, kitap tanıtımı, sanatsal sergiler, dini müzik konserleri, spor müsabakaları, geleneksel atlı yürüyüş, halk dansları gibi 90 etkinliğin gerçekleştiği şenlik, 13 Belediye ve Müftülük (Travnik, Bugojno, Jajce, Busovača, Donji Vakuf, Novi Travnik,Vitez, Livno, Duvno, Prnjavor, Zenica ve Prusac) tarafından organize edilmektedir.

Türkiye’nin, Bursa Büyükşehir Belediyesi mehteran takımı, Askeri orkestra, Diyanet korosu, Bursa Semazen Derviş Grubu, Türkiye İzciler Federasyonu Grubu ile yer aldığı 506. Ayvaz Dede Şenlikleri’ne, üye belediyelerimizden Travnik Belediyesi’nin talebi üzerine, TDBB mali destekte bulundu.

 

Kaynak: http://www.tdbb.org.tr/?p=7380&lang=tr

56

YORUM YAP