Tarihte Bugün: Balkan İttifakı Kuruluşu ve Amacı » Boşnak HaberBoşnak Haber

13 Mayıs 2024 - 10:14

Tarihte Bugün: Balkan İttifakı Kuruluşu ve Amacı

Tarihte Bugün: Balkan İttifakı Kuruluşu ve Amacı
Son Güncelleme :

09 Ağustos 2017 - 11:22

Hazırlayan: Zeynep Işıl Hamzıç  Boşnak Medya

Balkan Paktı’nın Resmi adı Dostluk ve İşbirliği Antlaşmasıdır.

 28 Şubat 1953’te,başlayıp, 9 Ağustos 1954’te Bled’te imzalanmış askeri antlaşmalarla da devam etmiştir.

ABD, SSCB yayılmacılığına karşı SSCB etrafında bir ittifaklar çemberi oluşturmaya çalışıyordu. Bu kapsamda 9 Ağustos 1954 tarihinde Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya arasında Balkan İttifakı imzalandı. Diğer yandan aynı anda Avrupa’da NATO’yu güçlendirme çalışmalarına devam ediyordu.

Balkan Paktı Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya’nın taraf olduğu siyasal nitelikli bölgesel örgütün adıdır. Ne yazık ki uzun ömürlü olamamıştır. 

   

ABD  1950’lerin başında Sovyetlerle gergin ilişkileri olan Yugoslavya ile ilgilenmeye başlamıştı ve NATO’ya girmeleri kesinleşmiş olan Türkiye ve Yunanistan ile bu ülkeler arasında bir pakt yapılması yönünde çabalıyordu. 1951 yılı sonuna doğru ve üç ülke arasında başlayan yakınlaşma 1952 boyunca da devam etmiş ve 28 Şubat 1953’te Ankara’da üç ülkenin Dışişleri Bakanları tarafından bir “Dostluk ve İşbirliği Andlaşması” imzalanmıştır. Bu andlaşmaya göre üç devlet ortak çıkarlarıyla ilgili konularda birbirlerine danışacaklar ve üye devletlerin Dışişleri Bakanları yılda en az bir defa toplanacaktı. Dışişleri Bakanları arasında süren toplantılar sonucu yeni ilerlemeler sağlanmış, 9 Ağustos 1954’te üç ülke arasında Bled Andlaşması imzalanmıştır. Bu andlaşmaya göre taraflar, aralarından herhangi birine ya da birkaçına yönelen bir saldırıyı kendilerine de yapılmış sayarak askeri güç de dahil her türlü önlemi alacaklardı. 

Ama daha paktın ilk günlerinden itibaren Türkiye ve Yugoslavya arasında görüş ayrılıkları ortaya çıkmış ve 1955’ten itibaren Sovyetlerle ilişkilerini düzeltmeye başlayan bu ülkenin pakta ilgisi azalmış Türkiye ile Yunanistan arasında Kıbrıs sorununun ortaya çıkmasıyla da Paktın doğurduğu olumlu hava azalmaya başlamıştı. Pakt 1960 yılına kadar devam etmiş 1960 Haziranında da resmen sona erdiği açıklanmıştır.

Boşnak Medya

YORUM YAP